Barszcz z uszkami to jedna z dwunastu tradycyjnych wigilijnych potraw. Gotowany na postnym wywarze warzywnym, podawany z aromatycznymi, pełnymi grzybów pierożkami stanowi kwintesencję świąt.

Najlepszy jest na zakwasie z buraków (możecie go przygotować na przykład według przepisu Tomasza Jakubiaka), ale ten krok można z powodzeniem ominąć. Gotowany na świeżych burakach również będzie pyszny! Pamiętaj jedynie, żeby nie gotować go zbyt długo. Inaczej może stracić swój piękny kolor.

Jak zrobić barszcz z uszkami? Przepis krok po kroku

Niezbędne składniki:

  • - 7 małych buraków
  • - 2,5 litra bulionu warzywnego
  • - garść suszonych prawdziwków
  • - 2 ząbki czosnku
  • - suszone zioła: 2 liście laurowe, 2 łyżki majeranku, 6 ziaren czarnego pieprzu, 4
  • - ziarenka ziela angielskiego
  • - jedna cytryna
  • - sól oraz zmielony pieprz

Sposób przygotowania:

  1. 1. Płuczemy prawdziwki, przerzucamy je do rondelka i zalewamy dwoma szklankami zimnej wody.
  2. 2. Do grzybów wrzucamy dwa ząbki czosnku oraz dwa liście laurowe. Prawdziwki zostawiamy najlepiej na noc do namięknięcia.
  3. 3. Na drugi dzień gotujemy grzyby w wodzie, w której się moczyły przez około 15 minut, aż staną się miękkie.
  4. 4. Obieramy umyte wcześniej buraki i wrzucamy je do gorącego bulionu warzywnego.
  5. 5. Do bulionu dodajemy także majeranek, pieprz oraz ziele angielskie. Doprawiamy solą i zagotowujemy.
  6. 6. W momencie, gdy bulion się zagotuje, zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem przez około 40-60 minut (aż buraki staną się miękkie).
  7. 7. Po tym czasie zdejmujemy nasz barszcz z ognia. Warto zostawić w nim buraki na kilka godzin. Dzięki temu nabierze on bardziej intensywnego koloru.
  8. 8. Następnie wyjmujemy buraki z barszczu i wlewamy do niego wywar z grzybów.
    Dodajemy sok z cytryny i doprawiamy solą oraz pieprzem do smaku.
  9. 9. Kilka ugotowanych prawdziwków kroimy w paseczki i dodajemy do barszczu. Pozostałe grzyby wykorzystamy do przygotowania uszek.

Grzybowe uszka do barszczu

Składniki:

Nadzienie:

  • - 150 g suszonych grzybów
  • - oliwa do smażenia
  • - 2 cebule
  • - sól
  • - pieprz

Ciasto:

  • - 1 szklanka mąki pszennej (typ 480)
  • - 1 jajko
  • - około 50 ml wody

Sposób przygotowania:

  1. 1. Grzyby zalewamy wodą i odstawiamy, aby zmiękły.
  2. 2. Zagniatamy luźne ciasto z mąki i jajka, dolewając wodę według potrzeby - powinno wystarczyć jakieś 50 ml.
  3. 3. Grzyby gotujemy do miękkości, studzimy i drobno kroimy. Cebulę siekamy i smażymy na odrobinie oliwy, dodajemy grzyby, solimy i pieprzymy. Smażymy nadzienie, aż będzie spójne, lepkie.
  4. 4. Ciasto rozwałkowujemy bardzo cienko i kroimy w kwadraty o boku 4 cm. Na każdym kładziemy odrobinę nadzienia, składamy na pół, tworząc trójkąt, ściskamy brzegi. Następnie sklejamy przeciwległe rogi trójkątów. Tak przygotowane uszka możemy ułożyć na tacy i zamrozić.
  5. 5. Przed podaniem uszka wrzucamy do gotującej się osolonej wody. Gotujemy na średnim ogniu. Po około 3 minutach, od momentu, gdy wypłyną na powierzchnię, odcedzamy. Dodajemy do barszczu.

Autor: Agnieszka Kręglicka

Zobacz również barszcz z uszkami w wykonaniu Mariety Mareckiej!