Wigilijny barszcz czerwony z uszkami

red.
10.11.2017 08:31
A A A
Barszcz czerwony wigilijny

Barszcz czerwony wigilijny (Fot. iStock)

Barszcz z uszkami to - obok zupy grzybowej - prawdziwy świąteczny klasyk. Wielu osobom trudno wyobrazić sobie bez niego Wigilię. To tak, jakby nie było karpia czy pierogów z kapustą i grzybami! Jak zrobić barszcz z uszkami? Z naszymi przepisami poradzisz sobie bez trudu.

Barszcz z uszkami to jedna z dwunastu tradycyjnych wigilijnych potraw. Gotowany na postnym wywarze warzywnym, podawany z aromatycznymi, pełnymi grzybów pierożkami stanowi kwintesencję świąt.

Najlepszy jest na zakwasie z buraków (możecie go przygotować na przykład według przepisu Tomasza Jakubiaka), ale ten krok można z powodzeniem ominąć. Gotowany na świeżych burakach również będzie pyszny! Pamiętaj jedynie, żeby nie gotować go zbyt długo. Inaczej może stracić swój piękny kolor.

Jak zrobić barszcz z uszkami? Przepis krok po kroku

Niezbędne składniki:

  • - 7 małych buraków
  • - 2,5 litra bulionu warzywnego
  • - garść suszonych prawdziwków
  • - 2 ząbki czosnku
  • - suszone zioła: 2 liście laurowe, 2 łyżki majeranku, 6 ziaren czarnego pieprzu, 4
  • - ziarenka ziela angielskiego
  • - jedna cytryna
  • - sól oraz zmielony pieprz

Sposób przygotowania:

  1. 1. Płuczemy prawdziwki, przerzucamy je do rondelka i zalewamy dwoma szklankami zimnej wody.
  2. 2. Do grzybów wrzucamy dwa ząbki czosnku oraz dwa liście laurowe. Prawdziwki zostawiamy najlepiej na noc do namięknięcia.
  3. 3. Na drugi dzień gotujemy grzyby w wodzie, w której się moczyły przez około 15 minut, aż staną się miękkie.
  4. 4. Obieramy umyte wcześniej buraki i wrzucamy je do gorącego bulionu warzywnego.
  5. 5. Do bulionu dodajemy także majeranek, pieprz oraz ziele angielskie. Doprawiamy solą i zagotowujemy.
  6. 6. W momencie, gdy bulion się zagotuje, zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem przez około 40-60 minut (aż buraki staną się miękkie).
  7. 7. Po tym czasie zdejmujemy nasz barszcz z ognia. Warto zostawić w nim buraki na kilka godzin. Dzięki temu nabierze on bardziej intensywnego koloru.
  8. 8. Następnie wyjmujemy buraki z barszczu i wlewamy do niego wywar z grzybów.
    Dodajemy sok z cytryny i doprawiamy solą oraz pieprzem do smaku.
  9. 9. Kilka ugotowanych prawdziwków kroimy w paseczki i dodajemy do barszczu. Pozostałe grzyby wykorzystamy do przygotowania uszek.

Grzybowe uszka do barszczu

Składniki:

Nadzienie:

  • - 150 g suszonych grzybów
  • - oliwa do smażenia
  • - 2 cebule
  • - sól
  • - pieprz

Ciasto:

  • - 1 szklanka mąki pszennej (typ 480)
  • - 1 jajko
  • - około 50 ml wody

Sposób przygotowania:

  1. 1. Grzyby zalewamy wodą i odstawiamy, aby zmiękły.
  2. 2. Zagniatamy luźne ciasto z mąki i jajka, dolewając wodę według potrzeby - powinno wystarczyć jakieś 50 ml.
  3. 3. Grzyby gotujemy do miękkości, studzimy i drobno kroimy. Cebulę siekamy i smażymy na odrobinie oliwy, dodajemy grzyby, solimy i pieprzymy. Smażymy nadzienie, aż będzie spójne, lepkie.
  4. 4. Ciasto rozwałkowujemy bardzo cienko i kroimy w kwadraty o boku 4 cm. Na każdym kładziemy odrobinę nadzienia, składamy na pół, tworząc trójkąt, ściskamy brzegi. Następnie sklejamy przeciwległe rogi trójkątów. Tak przygotowane uszka możemy ułożyć na tacy i zamrozić.
  5. 5. Przed podaniem uszka wrzucamy do gotującej się osolonej wody. Gotujemy na średnim ogniu. Po około 3 minutach, od momentu, gdy wypłyną na powierzchnię, odcedzamy. Dodajemy do barszczu.

Autor: Agnieszka Kręglicka

Zobacz również barszcz z uszkami w wykonaniu Mariety Mareckiej!

Myślisz, że znasz prawdziwie polskie dania wigilijne? To możesz się zdziwić

1.Typowa śląska wigilijna zupa z konopi to:

  • Siemieniotka
  • Makówka
  • Jaglanka
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
Zobacz także
  • Strucla z makiem Makowiec: tradycyjny czy nie?
  • Kransekager Słodkie Boże Narodzenie. Duńskie ciasteczka
  • Parozzo Ciasto po włosku na Boże Narodzenie
Komentarze (9)
Zaloguj się
  • jackk3

    Oceniono 26 razy 24

    To ma tyle wspolnego z barszczem wigilijnym co ogorek konserwowy z kiszonym. Popelina!

  • starystormy

    Oceniono 9 razy 9

    barszcz wigilijny a na pierwszym zdjeciu ukrainski na miesie z fasola.. ale wazne ze czerwony. dobrze ze pomidorowej nie daliscie jako ilustracji

  • jhbsk

    Oceniono 11 razy 9

    Ja tam w Wigilię jem grzybową.

  • mikrus63

    Oceniono 6 razy 4

    jak patrze na te paznokcie z oblazacym lakierem to mi sie slabo robi.Te odpadajace z paznokci kawalki lakieru beda jesc domownicy? Porazka .

  • Rafał Hard

    0

    Uwielbiam wszelkie rodzaje barszczu i sądzę że ten przepis jest także bardzo dobry. Aby był smaczny bardzo ważne jest aby nie było przewodnione tylko intensywny smak. Także tego typu zupa jest zdrowa więc warto ją przyrządzać. Sama robię według takiej receptury open-youweb.com/jak-zrobic-barszcz-czerwony/ tylko że dodatki jak najbardziej można modyfikować w zależności od upodobań. Dziękuję za wpis i go także postaram się wypróbować.

  • tysonc

    0

    Ten kolor barszczu na pierwszym filmiku to fake. Bez (za)kwasu nie ma na to szans. Pani raczyla sobie koncentratem z buteleczki dopomoc.

  • 3alfa.alfa

    Oceniono 8 razy 0

    Ze wszystkiego co ma "czerwony" w nazwie, toleruję jedynie zespół Czerwony Tulipan

  • hajna1951

    Oceniono 9 razy -5

    barszcz czerwony z grzankami bułkę pokroić w kosteczkę i na masełku podsmażyć delikatnie żeby nie przypalić na patelni pycha polecam.

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX

NAJCZĘŚCIEJ CZYTANE