Makowiec zawijany w inny sposób

Z poniższego filmiku dowiecie się nie tylko w jaki sposób przygotować ciasto drożdżowe oraz masę makową do makowca, ale także jak go zawinąć w piękną gwiazdę. Sam makowca się nie zmieni, natomiast efekt wizualny na pewno będzie czymś zaskakującym.

Ciasto drożdżowe w makowcu możemy zamienić na kruche, co także pozwoli nam na delikatne odejście od tradycji.

Makowiec na kruchym cieścieTarta makowa z gruszkamiFot. BBS

Przepis na makowca z kruchym spodem:

Ciasto

  • 1 szklanka mąki
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany (22%)
  • 3 żółtka
  • 70 g masła
  • szczypta soli
  • szczypta proszku do pieczenia

 

Wypełnienie

 

Sposób przygotowania

Zagniatamy i wyrabiamy kruche ciasto z podanych składników. Szczelnie zawijamy w przezroczystą folię do żywności i wkładamy do lodówki na co najmniej pół godziny.

Mak gotujemy w mleku przez pół godziny (proporcja objętości maku i mleka 1:1). Osączamy, mielemy dwa razy w maszynce do mięsa.

Gotujemy wino z 2 łyżkami cukru, rodzynkami i bakaliami, redukując objętość o 1/3. Łączymy z makiem.

Karmelizujemy na patelni resztę cukru i wkładamy gruszki - obrane, pozbawione pestek i przekrojone na pół. Po dwóch minutach wrzucamy masło i dusimy gruszki 5 minut, odwracając od czasu do czasu, by pokryły się maślanym karmelem.

Rozwałkowujemy ciasto na grubość 2-3 mm i umieszczamy w posmarowanej masłem i lekko oprószonej mąką formie do tarty o średnicy 24 cm. Nakłuwamy widelcem i pieczemy 15 minut w temp. 180°C. Na podpieczony spód wykładamy masę makową, a na wierzch gruszki. Dopiekamy przez 35 minut.

Makowiec japoński przypadnie do gustu zwłaszcza tym, którzy w makowcu najbardziej lubią farsz, najlepiej z dodatkiem dużej ilości bakalii. Makowiec japoński to tak naprawdę sam farsz.

Makowiec japońskiZAKAZ SPRZEDAZY !!!!!!!  PRAWO DO PUBLIKACJI WYGASA 4.2007  KEKS MAKOWY ; KAKAOWIEC Z MAKIEM  STYLIZACJA DOROTA BIALY  FOT. BOGDAN BIALY  PUBLIKACJA KUCHNIA NR 4 (134) - 4.2006  PUBLIKACJA PORADNIK DOMOWY  NR 10 (254) - 10 2011 + DODATEK TANIE GOTOWANIE - OBIAD OD 2 DO 5 ZLOTYCH PORCJA  SLOWA KLUCZOWE: ZYWNOSC WIELKANOC SWIETA CIASTO ZDJĘCIE DO WKŁADKI: PUBLIKACJA KUCHNIA NR 4 (134) - CZASOPISMAFot. BBS

Przepis na makowca japońskiego:

    • 50 dkg maku
    • 1,5 szklanki mleka
    • 1 łyżka ekstraktu waniliowego lub cukier wanilinowy
    • 5-6 dużych jabłek
    • 9 łyżek kaszy manny
    • 8 jajek
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 100 g miękkiego masła
    • 1,5 szklanki cukru
    • skórka otarta z 1 cytryny
    • kilka kropel aromatu migdałowego
    • bakalie: rodzynki, daktyle, orzechy włoskie lub laskowe
    • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Podgrzewamy mleko z cukrem lub ekstraktem waniliowym. Do dużej miski wsypujemy zmielony 3 krotnie mak, zalewamy gorącym mlekiem i odstawiamy do napęcznienia na ok. 20 minut. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce. Odciskamy z nadmiaru soku i dodajemy do maku i mieszamy. W drugiej misce ucieramy masło, dodając stopniowo cukier i po jednym żółtku, aż do wykończenia składników. Do maku dodajemy masę żółtkową - mieszamy. Wsypujemy do maku kaszę mannę, proszek do pieczenia, skórkę otartą z jednej cytryny i kilka kropel aromatu migdałowego. Można dodać też bakalie: rodzynki, daktyle, orzechy włoskie lub laskowe. Ponownie mieszamy. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno. Dodajemy połowę białek do masy makowej i delikatnie mieszamy. Gdy masa będzie jednorodna dodajemy kolejną porcję białek i mieszamy. Ciasto wylewamy na prostokątną blachę do pieczenia lub dużą tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180oC na ok. 45-55 minut.

Tarta makowa

Tradycyjnego makowca można także zamienić pyszną tartą makową.

Przepis na tartę makową z kremem cytrynowym i marakują

A Wy jakiego makowca lubicie najbardziej? Jesteście tradycjonalistami, czy lubicie czasem eksperymentować w kuchni? Jeśli macie pomysły na inne, mniej lub bardziej tradycyjne makowce to czekamy na Wasze komentarze.