Perfekcyjne makaroniki - to nie takie trudne! Mamy przepis krok po kroku i sprawdzone porady

Paweł Zasławski
01.11.2017 10:59
A A A
Jak zrobić makaroniki? Przepis i porady

Jak zrobić makaroniki? Przepis i porady (Fot. iStock)

Delikatne, wykwintne ciasteczka uważane za jedne z najtrudniejszych do wykonania. Ich niewątpliwą zaletą jest to, że mogą mieć różne kolory. Wystarczy, że dodamy do ciasta odrobinę barwnika.

Jak zrobić makaroniki? To warto zapamiętać:

  • Robiąc makaroniki precyzyjnie odmierzamy ilość składników - także białek (białko średniego jajka waży ok. 35 g).
  • Koniecznie przesiewamy cukier puder, a najlepiej także migdałową mąkę, by pozbyć się grudek; mieszanka sypkich składników powinna być jak najbardziej miałka (jeśli nie możemy kupić mąki migdałowej, jak najdrobniej mielemy migdały). 
  • Jeżeli chcemy, by makaroniki były kolorowe, barwnik dodajemy na etapie gotowania syropu cukrowego. Używamy barwników w paście lub w proszku (te w płynie będą miały wpływ na gęstość ciasta). Dozowanie barwników zależy od tego, jak intensywny kolor chcemy osiągnąć. Do podanej przeze mnie ilości składników zazwyczaj wystarcza odrobina pasty lub proszku na czubku noża.
  • Uformowane surowe ciasteczka koniecznie muszą postać minimum 20 minut w temperaturze pokojowej. Dzięki temu piekąc się, zachowają swój kształt i równo urosną.
  • W czasie pieczenia dobrze jest lekko uchylić drzwiczki piekarnika (wystarczy włożyć w nie wykałaczkę). W ten sposób uwolnimy nadmiar pary wodnej i makaroniki pozostaną z wierzchu suche i chrupiące.

Jak zrobić makaroniki? Przepis i porady
Fot. iStock

Jak zrobić makaroniki - przepis krok po kroku:

  1. W misce mieszamy 150 g mąki migdałowej z taką samą ilością cukru pudru. Dodajemy 55 g białek i dokładnie ucieramy na gładką masę.
  2. Podgrzewamy 50 ml wody i 150 g cukru do 120 st. Syropu nie mieszamy, za to uważnie kontrolujemy temperaturę termometrem. Dodajemy niewielką ilość barwnika, jeśli makaroniki mają być kolorowe.
  3. Gdy temperatura syropu osiągnie około 114 st., zaczynamy ubijać 50 g białek. Powoli wlewamy gorący syrop cukrowy, cały czas ubijając do momentu, aż piana zupełnie ostygnie.
  4. Do ubitej piany dodajemy masę migdałową, całość delikatnie i dokładnie łączymy. Przekładamy do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką.
  5. Z masy wyciskamy na papier do pieczenia okrągłe ciasteczka, zachowując odstępy (masa powinna się lekko rozlać). Odstawiamy na 20 minut, a potem na 12-15 minut wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 150 st. Makaroniki studzimy.

Przechowujemy je w szczelnie zamkniętych puszkach nawet miesiąc.

Makaroniki możemy zlepiać po dwa, np. kremem czekoladowym, według tego przepisu: 250 ml śmietany 30-proc. doprowadzamy w rondelku do wrzenia. Zdejmujemy z ognia i dodajemy 250 g pokruszonej gorzkiej czekolady, dokładnie mieszamy. Krem schładzamy i przekładamy nim makaroniki chwilę przed podaniem.

***

O autorze:

Paweł Zasławski - szef kuchni restauracji Kuchnia i Strych w Obornikach k. Poznania. Szlify zdobywał w poznańskiej Mudze.

Czy nie wstyd iść z Tobą do restauracji? Umiesz to wymówić?

1.Zacznijmy od przystawki. Bruschetta to pyszna grzanka, jeśli nie chcesz stukać palcem w napis w menu, aby ją zamówić, poprosisz o...

  • bruszettę
  • bruszkattę
  • bruskettę
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
Zobacz także
Skomentuj:
Zaloguj się

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX

NAJCZĘŚCIEJ CZYTANE