Kto zamawia jedzenie przez internet? Nieco częściej mężczyźni (54 do 46 proc.), ale jak zdradza Lech Kaniuk, dyrektor zarządzający PizzaPortal.pl, tak naprawdę decyzje podejmują przede wszystkim kobiety, a ich partnerzy zajmują się logistyką. Szczególnie aktywna jest grupa 25-34-latków (41 proc.) i młodszych (37 proc.).



Kiedy zamawiamy? Wraz z rozpoczęciem tygodnia Polacy zaczynają się rozpędzać. Od poniedziałku do czwartku pałaszują domowe zapasy, ale już w weekend, gdy spotykają się ze znajomymi, nie zaprzątają sobie głowy pichceniem, tylko zamawiają gotowe dania.

Okazuje się też, że największy ruch w interesie rozpoczyna się od godziny 18 i trwa do północy (40 proc.). Co ciekawe, wcale nierzadko Polacy mają chęć coś przekąsić z samego rana; do 10 pojawia się 8 proc. zamówień.

Ile wydajemy?

Być może to mnogość restauracji włoskich wywołała większą konkurencję pomiędzy nimi; faktem jest, że klienci najmniej płacą za takie właśnie zamówienia - średni koszt to 35 zł. Zasobniejszy portfel trzeba mieć na dania kuchni azjatyckiej albo amerykańskiej; w obu przypadkach średnia wartość zamówienia wynosi 50 zł. Więcej niż przed rokiem Polacy wydają na dania kuchni domowej - 41 zł, podczas gdy rok wcześniej wystarczyło 35 zł.

Co jemy najchętniej?

PizzaPortal.pl oferuje menu z 3 tys. restauracji gotujących według przepisów w różnych zakątków świata. Wciąż jeszcze największą popularnością cieszy się kuchnia włoska (to aż 54 proc. zamówień), ale i ona, i burgery powoli ustępują miejsca innym. W Warszawie jest najwięcej w Polsce lokali z potrawami azjatyckimi, zaś kuchnia domowa rządzi w Gdańsku. Nigdzie w Polsce nie ma tyle włoskich knajp co w Rzeszowie, za to w Warszawie jest ich najmniej. Ślązacy są największymi amatorami jedzenia amerykańskiego, a najtrudniej burgery znaleźć w Łodzi.

Kuchnia amerykańska: Najczęściej zamawiane są cheeseburgery, z tym że panie wolą wersje z mięsem drobiowym i świeżymi warzywami, zaś panowie - z wołowiną, bekonem, serem i podwójną bułką. Do tego sos barbecue i cebulowe krążki na przekąskę. Kochamy też skrzydełka, udka i polędwiczki w chrupiącej panierce wraz z frytkami i colą.

Kuchnia meksykańska: Na wstępie nachos z sosami serowym, guacamole lub z salsą. Dalej ma być ostro, dużo kukurydzy i strączków. A więc: burritos, quesadilla i chili con carne.

Kuchnia azjatycka: To prawdziwa rozmaitość, bo smaki rodem i z Japonii, i Chin, i Tajlandii, i Turcji itd. Z tej całej mnogości Polacy najczęściej wybierają kebab drobiowy, z sosem czosnkowym albo sushi philadelphia maki i california maki. Na szczycie listy są też sajgonki z ryżem i surówką oraz chicken masala, butter chicken i chicken curry. Wiele tych potraw je się z ryżem lub makaronem ryżowym, sojowym lub chińskim.

Kuchnia domowa: Tu nie ma niespodzianek. Na pierwsze danie Polak chce zjeść rosół, pomidorową lub żurek, a na drugie - pierś z kurczaka, schabowy albo mielony. Na talerzu muszą się też znaleźć ziemniaki, o połowę rzadziej frytki, a od biedy ryż.

Jeśli wybór pada na potrawy mączne, to przede wszystkim na pierogi z mięsem, ruskie, serem (aż trzy czwarte zamówień) albo na naleśniki.

Kuchnia włoska: Tutaj wybór jest nieco trudniejszy. Jemy przede wszystkim makarony z sosami carbonara (60 proc.) i bolognese oraz lasagne bolognese (62 proc.) i ze szpinakiem.

Nie ma kuchni włoskiej bez pizzy, ale Polacy wolą skomponować ją sami - dwie trzecie wybierają tę opcję. Jeśli już zdają się na kucharzy, zamawiają najczęściej albo pizzę capriciosa, albo margheritę.

To, ile trzeba za pizzę zapłacić zależy przede wszystkim od miasta. Średnia cena wynosi 18,01 zł, czyli o 4,17 zł mniej niż przed rokiem. Najtaniej kupią ją mieszkańcy Środy Wlkp. - za 9 zł. Najdrożej - mieszkańcy Swarzędza i Katowic - 25 zł i więcej. W Gdańsku średnia cena wynosi 16,28 zł, we Wrocławiu 18,27 zł, w Krakowie 20,32 zł, a w Warszawie 22,91 zł.

Najpopularniejszymi dodatkami do pizzy są pieczarki (75 proc.), szynka (64 proc.), salami (59 proc.) i oregano (47 proc.). Spada apetyt na kukurydzę i kurczaka.

Czy nasze gusta będą się zmieniać?

W Polsce coraz bardziej modna zaczyna być kuchnia fit, którą wprowadzają do menu kolejne restauracje. Dwie trzecie zamówień składają kobiety, przede wszystkim mieszkanki stolicy. Sceptycznie do tego typu potraw wciąż pochodzą gdynianie.

Jeśli ma być zdrowo, to na talerzu powinna się znaleźć zupa krem z brokułów, pomidorów lub dyni oraz sałatka: grecka, z piersią kurczaka lub tuńczykiem.

Coraz bardziej liczącą się grupę klientów stanowią też amatorzy ryb i owoców morza (czyli głównie osoby w wieku 25-34 lata), kuchni wegetariańskiej (oni wybierają m.in. makaron z sosem szpinakowym, burgery z ciecierzycy, pierogi z serem) oraz bezglutenowej.

- Modne zaczyna też być polskie sushi. To dania, w których forma sushi pozostaje, ale pojawiają się polskie dodatki, takie jak ogórki kiszone, wołowina zamiast ryby itd. - mówi Lech Kaniuk. - Na pewno coraz więcej lokali będzie oferować śniadania, słodkości i wypieki.

Idealne menu

Gdyby wziąć pod uwagę gusty użytkowników PizzaPortal.pl, ich ulubione menu wyglądałoby tak: - na śniadanie jajecznica lub jajka sadzone, - na lunch kurczak po azjatycku, - na obiad pomidorowa na mały głód lub burger w zestawie na duży, - na deser sernik, - na kolację włoska pasta z sosem.

Oto najczęściej wybierane "źródła"

Pod koniec roku 2016 serwis wybrał najlepsze restauracje online w 14 województwach; decydowały oceny klientów, popularność lokali i pozytywna realizacja zamówień. Najwyższe oceny dostały:

* woj. zachodniopomorskie - Gruby Benek (Bohaterów Warszawy), * pomorskie - Burgermania, * podlaskie - Brooklyn Pizza Club, * mazowieckie - Staroświecka, * kujawsko-pomorskie - Bar Orient Express, * wielkopolskie - Skarbiec Smaków, * lubuskie - Alle Pizza, * łódzkie - Pizzeria Stopiątka (Radogoszcz-Łódź), * lubelskie i świętokrzyskie - Halopizza, * dolnośląskie - Pizza Bunga Nowy Dwór, * opolskie i śląskie - Biesiadomo, * małopolskie - Pizzeria Anakonda, * podkarpackie - Grota Restaurant Pub Pizzeria.