Kawa zbożowa, czy aby na pewno jest zdrowa?

Magda Kłodecka
14.02.2016 15:38
A A A
Kawa zbożowa z goździkami i cynamonem [PRZEPIS MARTY DYMEK]

Kawa zbożowa z goździkami i cynamonem [PRZEPIS MARTY DYMEK] (Fot. Marta Dymek)

Kto i dlaczego powinien pić coraz popularniejszą kawę zbożową? A kto powinien na nią uważać?
Kawa zbożowa przestała być napojem, który - niemal za karę - piją dzieci na kolonii. Trafiła do menu tych, którzy żywią się zdrowo i zgodnie trendami.



Długa lista plusów...

Dlaczego właściwie warto ją włączyć do jadłospisu? Bo zawiera wszystko to, co najbardziej wartościowe w zbożach. Żywieniowcy podkreślają przede wszystkim dużą ilość błonnika, ale na tym lista zalet się nie kończy.

- Jest źródłem błonnika rozpuszczalnego, a więc obniża poziom cholesterolu, glukozy we krwi, reguluje pracę układu pokarmowego; witamin z grupy B - wspomagają pracę układu nerwowego, wpływają na ładny wygląd włosów i skóry; fosforu, potasu, magnezu, który zwiększa odporność na stres, jest niezbędny do prawidłowej pracy układu nerwowego - wylicza dietetyczka Anna Englisz. - Kawa zbożowa jest też źródłem polifenoli, czyli przeciwutleniaczy, które zmniejszają negatywne działanie wolnych rodników na organizm. W odróżnieniu od kawy tradycyjnej, zbożowa dostarcza magnezu, a jeżeli pijemy ją z dodatkiem mleka lub mleczka roślinnego, to przyswajalność tego składnika wzrasta.

- Kawa zbożowa zawiera także inulinę, która jest prebiotykiem sprzyjającym rozwojowi dobrej flory bakteryjnej w przewodzie pokarmowym. Oprócz naturalnie obecnych witamin czy składników mineralnych, często jest wzbogacana przez producentów w dodatkowe ilości wapnia, żelaza, selenu czy magnezu - dodaje dietetyczka Ewa Ceborska-Scheiterbauer.

...krótsza minusów

Zbożówka powstaje głównie z ziaren zbóż (jęczmienia, żyta, orkiszu) oraz prażonego buraka cukrowego, cykorii. Ponieważ nie zawiera kofeiny, nie ma działania pobudzającego. Ale za to mogą ją pić dzieci i kobiety w ciąży, choć - jak wszystko - z umiarem. Podobnie jak prawdziwa palona kawa jest źródłem szkodliwego akryloamidu.

- Nie powinno go być w diecie zbyt dużo, bo jest rakotwórczy - przestrzega Ewa Ceborska-Scheiterbauer.

Poza tym, trzeba uważać, bo kawa zbożowa ma wysoki indeks glikemiczny.

- Po jej wypiciu szybko wzrasta stężenie glukozy we krwi, dlatego nie jest polecana osobom chorującym na cukrzycę, z insulinoopornością - mówi Anna Englisz. - Nie jest też polecana chorującym na celiakię lub zmagającym się z nietolerancją glutenu, ponieważ jest źródłem tego białka. Raczej nie polecam jej picia pomiędzy posiłkami, pomimo zawartości błonnika, bo może powodować wzrost apetytu.

Byle uważnie

Producenci tego napoju starają się nas przekonać, że kawa zbożowa nawet smakuje jak ta tradycyjna. To nie do końca prawda, bo zbożówka ma nie tylko bardzo delikatny smak, ale też jest wyraźnie słodkawa - za sprawą zbóż.

Oprócz tego producenci niekiedy dodają do "kawy" substancje słodzące - im więcej będzie w składzie cukrów prostych, tym gorzej i od takiej kawy lepiej trzymać się z daleka. Sprawdzając na etykiecie ilość cukrów, trzeba uważać, bo jedni producenci podają jego ilość w suchej kawie, inni w już zaparzonej; a te wartości są bardzo różne.

Lepiej więc wybierać kawy, które mają niewiele składników, a tym bardziej dodatków smakowych. Dodatki lepiej samemu dorzucić do kawy - w domu.

Co zawierają niektóre kawy zbożowe?

Zobacz także
  • Walentynkowe gadżety Zaskocz drugą połówkę! Trzy najdziwniejsze prezenty na Walentynki
  • Czego chcą mieszkańcy miast? Ścieżek rowerowych
  • Prasa Chcesz czytać zagraniczna prasę? Nie kupuj za złotówki
NAJCZĘŚCIEJ CZYTANE