Galgant - podobny do imbiru? Tylko z wyglądu...

Honorata Piwowarska
17.12.2015 08:30
A A A
Galangal

Galangal (fot. Shutterstock/dangdumrong)

Znany też pod nazwą alpinia lekarska, galangal, gałgant. Należy do rodziny imbirowatych, ale znacznie się różni od swojego krewnego

W Europie używany był już w średniowieczu. Trafił tutaj z Azji Południowo-Wschodniej najprawdopodobniej za pośrednictwem Arabów i Tatarów. Jego propagatorką była benedyktynka św. Hildegarda z Bingen (1098-1179). Dziś ceniony przez nią galgant powraca do różnych potraw wraz z zainteresowaniem kuchnią azjatycką.

W Azji, gdzie galgant rośnie dziko (np. w Malezji), lub jest hodowany (w Chinach i na Sri Lance), to stały składnik sławnych mieszanek przyprawowych: indyjskiej curry lub chińskiej pięć smaków. Jest także podstawową przyprawą w kuchni tajskiej i indonezyjskiej.

Galgant uprawia się dla podziemnych bulwiastych kłączy. Przypominają imbir, jednak... jeśli ktoś się pomyli, będzie miał niespodziankę: galgant ma intensywniejszy od imbiru aromat, a jego miąższ jest bardziej zdrewniały i włóknisty. Ale przede wszystkim nie przypomina go w smaku - jest ostry, pieprzny, a nawet gorzkawy. Zdarza się, że w przepisach zastępuje się go imbirem, tyle że wtedy potrawa nie ma zbyt wiele wspólnego ze swoim oryginałem.

Kłącza galgantu mają cienką, lśniącą czerwonawo-brązową skórkę, poprzeczne prążki i jasny miąższ. Po ich wysuszeniu i zmieleniu otrzymamy czerwonawo-brązowy proszek. Nie jest tak ostry w smaku jak świeże kłącze; w proszku można się doszukać słodszych nut, przypominających cynamon. Za to jest jeszcze bardziej od świeżego aromatyczny.

 

 fot. Olga Popova/Shutterstock



W sklepach z azjatycką żywnością i w internecie można kupić różne rodzaje galgantu: świeży, suszony i mielony. Świeże kłącze przed przyrządzeniem trzeba cienko obrać i bardzo drobno posiekać lub zetrzeć na tarce. Dodawajcie do potraw niewielką ilość, bo - jak pamiętacie - jest gorzkawe. Dlatego lepszym rozwiązaniem jest pokrojenie kłącza na plasterki i usunięcie ich z potrawy już po przyrządzeniu.

To, co galangal ma najcenniejszego - aromat - odda potrawie w czasie gotowania. Świeży galgant przechowujcie w lodówce owinięty w papierowy ręcznik (ma w sobie sporo wody, więc mógłby łatwo spleśnieć). Można go też mrozić (najlepiej już rozdrobniony) lub samodzielnie ususzyć na słońcu. Suszony galgant (w sklepach zazwyczaj jest w plastrach) przed użyciem namoczcie w gorącej wodzie, a gdy spęcznieje, osączcie na sicie. Galgant łatwo odzyskuje swój smak i aromat.

Kawałek kłącza Tajowie dodają do wielu zup. Polecamy krewetkową (tom yam kung): półtora litra rosołu z kurczaka gotujcie 15 minut z kilkoma cienkimi plasterkami galgantu i imbiru oraz 3 źdźbłami trawy cytrynowej. Przecedźcie. Do wywaru dodajcie pół łyżeczki pasty chilli, 2 łyżki sosu rybnego, łyżkę cukru i 3 łyżki soku z limonki. Gotujcie 15 minut. Dodajcie 12 obranych krewetek, 100 g makaronu sojowego i 5 namoczonych, pokrojonych grzybów shiitake. Gotujcie, aż krewetki nabiorą różowego koloru.

Sproszowanym galgantem przyprawicie mięsa (zniweluje nieprzyjemny aromat w czasie ich gotowania), ryby, ziemniaki, potrawy z grochu i fasoli, tłuste sosy i gulasze. Dodawajcie jednak nieduże ilości: 1-2 szczypty. Aromat galgantu dobrze łączy się z dynią i pigwą. Można z nim zrobić owsiankę: pół szklanki płatków (pszennych lub orkiszowych) ugotujcie w szklance wody. Przyprawcie galgantem i wymieszajcie z marynowaną pigwą lub dynią.

Galgant sprawdza się też w napojach: można przyprawiać nim kompoty lub, jak Azjaci i Tatarzy, dodawać do herbaty. W krajach arabskich wykorzystuje się go w piwowarstwie, a u nas wyciąg z kłącza jest składnikiem wódki Żołądkowej Gorzkiej.

Obecna popularność galgantu wynika także z jego prozdrowotnego działania. Mniszka z Bingen zalecała go w okresie jesienno-zimowym dla wzmocnienia układu odpornościowego. Poza tym miał leczyć niestrawność, bóle żołądka, ułatwiać trawienie, a zwłaszcza wspomagać serce.

Zdjęcie Sonnentor GALGANT mielony BIO 40g Zdjęcie Tast Galgant BIO 70g Zdjęcie Kozłek galgant korzeń Alpinia officinarum 50g
Sonnentor GALGANT mielony B... Tast Galgant BIO 70g Kozłek galgant korzeń Alpin...
źródło: Okazje.info
NAJCZĘŚCIEJ CZYTANE