Karp smażony ?pierwszowigilijny?

dla 6 osób oczekiwanie: 30 minut przygotowanie: 15 minut

  • 6 dzwonek karpia
  • sól
  • 1/2 szklanki mąki
  • sklarowane masło do smażenie

Dzwonka solimy, odstawiamy na pół godziny. Obtaczamy w mące i smażymy na średnim ogniu na złoty kolor. Piekarnik nagrzewamy do 180°C. Podsmażone kawałki karpia wkładamy do żaroodpornego naczynia i wsuwamy do nagrzanego, ale wyłączonego piekarnika, gdzie ryby poczekają na kolację wigilijną

Karp faszerowany

dla 8 osób przygotowanie: 40 minut pieczenie: 1 godzina

  • 1 duży karp (2-3 kg)
  • sól
  • 500 g pieczarek
  • 3 cebule
  • pieprz
  • tłuszcz do smażenia i smarowania folii
  • kilka łodyżek świeżego tymianku

Całego karpia sprawiamy, płuczemy i dokładnie nacieramy w środku i na zewnątrz solą. Owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki. Pieczarki czyścimy i kroimy na małe,
w miarę równe kawałki. Cebule obieramy i siekamy. Na jednej patelni na rozgrzanym tłuszczu smażymy pieczarki, na drugiej - cebulę. Kiedy pieczarki odparują i będą miękkie, dodajemy podsmażoną cebulę, doprawiamy, mieszamy i zdejmujemy z ognia.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180C. Na blasze rozkładamy folię aluminiową i smarujemy ją tłuszczem. Rybę wyjmujemy z lodówki, odwijamy z folii i układamy na?blasze. Do środka karpia wkładamy tymianek oraz farsz pieczarkowy. Rybę spinamy wykałaczkami. Owijamy wszystko folią tak, by nad rybą zostawić dużo powietrza (z folii powstanie stożkowy daszek). Pieczemy ok. 2 godzin (zależnie od wielkości karpia).

 

Rady dla początkujących

* Do pieczenia lepiej kupić jednego dużego karpia niż trzy małe. Dzięki temu uzyskacie więcej mięsa (co jedna głowa, to nie trzy do wyrzucenia), aości ryby będą większe,
co ułatwi ich usunięcie.

* Jeśli ktoś się obawia mulistego posmaku dużego karpia, może go przed przyrządzeniem namoczyć wmleku lub posolić, obłożyć plastrami cebuli i włożyć na noc do lodówki.

* Decydując się na pieczenie całego karpia, zaopatrzcie się wcześniej w mocną folię aluminiową. Jeśli macie tylko cienką, ułóżcie kilka warstw, tak by wytrzymała ciężar ryby.

* Czas pieczenia ryby w folii zależy od jej wielkości. Przyjmijcie 30 minut na każdy kilogram.

* Nie jesteście pewni, czy ryba się upiekła Sprawdźcie to, wycinając głęboko kawałek mięsa z jej grzbietu. Jeśli mięso jest szkliste lub wyciekający płyn czerwony, rybę trzeba dopiec.

* Za pieczenie karpia najlepiej zabierzcie się dzień przed wigilią. Przez noc jego mięso przejdzie aromatem farszu i ziół. Odgrzany smakuje lepiej!

* Karpia przed smażeniem najprościej panieruje się wmące lub w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Do panierki możecie dodać ziarenka sezamu lub potłuczone orzechy. Bułkę tartą świetnie zastąpi rozkruszony chleb.

Zdjęcie Drewniane dekoracje świąteczne - zestaw 45 sztuk Zdjęcie Paw Serwetki świąteczne WIENIEC Zdjęcie Eberhard Faber Forma odlew gipsowy 8742 12 dekoracje świąteczne
Drewniane dekoracje świątec... Paw Serwetki świąteczne WIE... Eberhard Faber Forma odlew ...
źródło: Okazje.info