Nalewka z liści geranium. Zalejcie kilka świeżych liści czystą wódką, odstawcie w ciemne i chłodne miejsce na 3 tygodnie. Co jakiś czas potrząsajcie słoikiem. Następnie przecedźcie.



Ze względu na intensywny (najczęściej cytrusowy) aromat geranium stosuje się do inhalacji lub kąpieli. Jego silne właściwości przeciwbakteryjne wykorzystuje się w walce z infekcjami górnych dróg oddechowych. Jednak geranium z powodzeniem sprawdza się też w kuchni.



Świetnie łączy się z aromatami cytrusowymi i różanymi. Komponuje się dobrze z werbeną cytrynową, bazylią cytrynową i miętą. Pasuje do drobiu (jasnego i ciemnego), jagnięciny i cielęciny, w mniejszych ilościach dodawajcie je również do tłustych ryb. Możecie na przykład ugotować rybę w lekkim naparze z liści geranium, a potem lekko ją obsmażyć. Taki napar można też dodać do długo duszonych goleni jagnięcych. Z kwiatów zrobicie pesto, które jest znakomite do glazurowania łososia.



Jeszcze lepiej niż w wytrawnych daniach geranium sprawdza się w słodkich wypiekach i deserach. Będzie pasowało do?lodów truskawkowych i do galaretki jabłkowej - możecie dodać trochę drobno posiekanych liści albo zaparzyć liście w wodzie (którą dodacie do galaretki) lub w mleku (którego użyjecie, robiąc lody). Drobno posiekane liście można też dodawać do przetworów, np. do kandyzowanej skórki cytrynowej.

 

Wyłóżcie dno tortownicy (albo dołków w foremce na muffinki) liśćmi geranium, wlejcie ciasto biszkoptowe lub ucierane - pieczcie, jak podano w przepisie. Ciasto przejdzie cytrusowym aromatem. Aby wzmocnić efekt, możecie użyć do ciasta aromatyzowanego masła. "Wymasujcie" kilka liści geranium, aby uwolnić olejki. Owińcie w nie masło, włóżcie do foliowej torebki i odłóżcie na noc do lodówki.



Zróbcie pachnący lukier. Wymieszajcie 5?liści z 300 g cukru i zostawcie na noc. Potem usuńcie liście, a cukier utrzyjcie z 2?białkami, szczyptą soli i 60-80 ml zimnej wody. Ustawcie miskę nad parą i ubijcie na lśniącą, gęstą masę. Wystudźcie i udekorujcie ciasto.



Dodajcie rozgniecione liście do ponczu, lemoniady, grzanego piwa albo do drinków, zwłaszcza tych z ginem.

 

Zanurzcie kilka liści w butelce octu jabłkowego i odstawcie, aż przejdzie ich aromatem. Takiego octu używajcie do sałatek (również owocowych), ryb i marynat. W occie możecie też na przykład zamarynować warzywa i owoce: marchewkę, fasolkę, pietruszkę i śliwki.



Słodki krem z geranium. Zagotujcie 200 ml kremówki i 50 ml mleka, zalejcie 12 liści geranium i odstawcie na godzinę. Następnie lekko podgrzejcie. Ubijcie 3?żółtka i 30 g cukru na kogel-mogel. Dodajcie do niego podgrzaną śmietankę z?mlekiem, wlejcie do rondelka i?podgrzewajcie, stale mieszając, aż masa zgęstnieje (uważajcie, by jej nie zagotować, bo jajka się zetną!). Przecedźcie do miski ustawionej na lodzie. Rozlejcie do kokilek i?wstawcie do lodówki. Podawajcie z?jagodami lub borówkami amerykańskimi.