Inżynierowie Enrico Grillo i Alessandro Varesano z Rzymu wymyślili pierwszy piec słoneczny, który pozwala na przygotowanie potraw na gorąco w słońcu. Działanie pieca oparte jest na systemie luster, które wzajemnie odbijają promienie ciepła i podnoszą temperaturę. Piec już po dziesięciu minutach w słońcu osiąga temperaturę stu stopni Celsjusza. W pół godziny, w bardzo upalny dzień, może nagrzać się nawet do trzystu stopni Celsjusza. Lista potraw jakie można przygotować w piecu słonecznym nie różni się od tych jakie zwykle robimy w tradycyjnym piecu lub na grillu. I tak w promieniach słońca można upiec mięso, pizzę, zapiekankę, warzywa z grilla, ciasta. W pochmurny dzień nadal można korzystać z pieca. Wystarczy wybrać potrawy, które nie wymagają tak wysokich temperatur np. ryby. - Dzięki naszemu wynalazkowi można gotować z szacunkiem dla środowiska - mówi Enrico Grillo. Piec testowali już nauczyciele i uczniowie z włoskiej szkoły kucharskiej. Ekologiczny produkt zdał wszystkie testy, a potrawy były wyśmienite.