Składniki żeberek w piwie

1 kg żeberek wieprzowych
1 pęczek włoszczyzny
1 duża cebula
1 szklanka jasnego piwa
150 ml bulionu
3/4 szklanki kwaśnej śmietany
2 łyżki oleju
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka kminku
garść posiekanej natki pietruszki
sól
pieprz

Wykonanie żeberek w piwie

Żeberka natrzeć solą, pieprzem i kminkiem. Pokroić na kawałki. Obsmażyć na oleju na złoty kolor. Przełożyć do garnka i zalać piwem i bulionem. Dusić na małym ogniu przez pół godziny. Obraną cebulę i włoszczyznę posiekać i wymieszać z koncentratem pomidorowym. Dodać do żeberek i dusić jeszcze prze następne pół godziny. Do garnka wlać mąkę wymieszaną ze śmietaną. Zagotować i doprawić do smaku pieprzem i solą. Żeberka podawać posypane natką pietruszki.