na jedną keksówkę (25-30 cm)

Składniki

  • porcja warzyw z sosu pieczeniowego, bardzo dobrze odciśniętych z płynu
  • 1/2 szklanki zmielonych w młynku pestek dyni
  • 3/4 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1/4 szklanki oleju
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • sól i czarny pieprz

Oraz:

  • liście laurowe i nieco dodatkowego oleju na wierzch pasztetu

Sposób przygotowania

Piekarnik rozgrzewamy do 200 st. Wszystkie składniki pasztetu umieszczamy w dużej misce i za pomocą ręcznego blendera miksujemy na gładką, lepką masę. Keksówkę wyściełamy papierem do pieczenia, wlewamy masę pasztetową, wyrównujemy. Na wierzchu pasztetu dekoracyjnie układamy liście laurowe, które delikatnie nacieramy olejem. Tak przygotowany pasztet wsuwamy do piekarnika i pieczemy 40-50 minut, aż delikatnie się zrumieni. Studzimy całą noc w formie. Rano okrawamy, wyjmujemy z keksówki i kroimy na plastry.