Czarny kardamon różni się od zielonego nie tylko wyglądem, ale i intensywnym smakiem. Jest lekko kamforowy i żywiczny, trochę miętowy, trochę korzenny. Wędzone nuty biorą się ze sposobu suszenia torebek - nad ogniem.
Ponieważ ma wyrazisty smak, czarny kardamon lepiej niż w deserach sprawdza się w wytrawnych daniach. Doprawcie nim gulasz jagnięcy albo wołowy, ryż basmati, zupę z soczewicy. Nadaje się też do czatnejów i wytrawnych przetworów. Inspiracje znajdziecie głównie w przepisach indyjskich i pakistańskich, chociaż czarnego kardamonu używa się też w kuchni chińskiej (głównie syczuańskiej) i wietnamskiej.
Dodawajcie go na początku gotowania - w długo duszonych potrawach ma szansę w pełni rozwinąć swój smak. Najlepiej lekko rozgnieść zdrewniałą torebkę i wrzucić ją do garnka. Można też wyjąć nasiona i użyć tylko ich albo rozetrzeć całą torebkę na pył. Pamiętajcie, żeby rozdrobnionego kardamonu używać z umiarem - zbyt duża ilość może zdominować całe danie.
Dobrze łączy się z wyrazistymi składnikami: kwaśnym sokiem z limonki, ostrymi papryczkami, aromatycznym kuminem, gorzkawą cykorią, słodką i ziemistą melasą.
Ugotujcie ryż z kardamonem. Podsmażcie 1 małą posiekaną cebulę na odrobinie masła. Wsypcie 1 szklankę ryżu długoziarnistego, podsmażajcie przez 2 minuty. Wlejcie 2?szklanki wody, dodajcie 2 rozgniecione torebki kardamonu, 1 łyżeczkę soli. Gdy woda zawrze, przykryjcie garnek i gotujcie na małym ogniu przez 20 minut. Podawajcie do duszonych warzyw albo pieczonej jagnięciny.
Zróbcie mieszankę przypraw do curry i duszonych mięs. Zmiksujcie na pastę 2 łyżki maku z 1 łyżką wody. Następnie utrzyjcie na proszek: 1 łyżkę nasion kolendry, po 1 łyżeczce kuminu i nasion fenkułu, 1/2 łyżeczki ziaren pieprzu, 6?goździków, 3 torebki zielonego kardamonu, 1 torebkę czarnego, 1?gwiazdkę anyżu, kawałek cynamonu. Wymieszajcie z makową papką.
Upieczcie brownie. Wymieszajcie 450 g stopionego masła, 450 g rozpuszczonej gorzkiej czekolady, 120 ml espresso, 2?roztarte torebki kardamonu. Utrzyjcie 6 jajek z 300 g cukru i 60 ml melasy. Połączcie z czekoladą, a potem ze 160 g mąki pszennej razowej, 1 łyżeczką proszku do pieczenia i szczyptą soli. Wlejcie do formy wyłożonej pergaminem, pieczcie w 180°C przez 30-40 minut.

Czarny kardamon różni się od zielonego nie tylko wyglądem, ale i intensywnym smakiem. Jest lekko kamforowy i żywiczny, trochę miętowy, trochę korzenny. Wędzone nuty biorą się ze sposobu suszenia torebek - nad ogniem.


Ponieważ ma wyrazisty smak, czarny kardamon lepiej niż w deserach sprawdza się w wytrawnych daniach. Doprawcie nim gulasz jagnięcy albo wołowy, ryż basmati, zupę z soczewicy. Nadaje się też do czatnejów i wytrawnych przetworów. Inspiracje znajdziecie głównie w przepisach indyjskich i pakistańskich, chociaż czarnego kardamonu używa się też w kuchni chińskiej (głównie syczuańskiej) i wietnamskiej.


Dodawajcie go na początku gotowania - w długo duszonych potrawach ma szansę w pełni rozwinąć swój smak. Najlepiej lekko rozgnieść zdrewniałą torebkę i wrzucić ją do garnka. Można też wyjąć nasiona i użyć tylko ich albo rozetrzeć całą torebkę na pył. Pamiętajcie, żeby rozdrobnionego kardamonu używać z umiarem - zbyt duża ilość może zdominować całe danie.

 

Dobrze łączy się z wyrazistymi składnikami: kwaśnym sokiem z limonki, ostrymi papryczkami, aromatycznym kuminem, gorzkawą cykorią, słodką i ziemistą melasą.

 

Ugotujcie ryż z kardamonem. Podsmażcie 1 małą posiekaną cebulę na odrobinie masła. Wsypcie 1 szklankę ryżu długoziarnistego, podsmażajcie przez 2 minuty. Wlejcie 2?szklanki wody, dodajcie 2 rozgniecione torebki kardamonu, 1 łyżeczkę soli. Gdy woda zawrze, przykryjcie garnek i gotujcie na małym ogniu przez 20 minut. Podawajcie do duszonych warzyw albo pieczonej jagnięciny.

 

Zróbcie mieszankę przypraw do curry i duszonych mięs. Zmiksujcie na pastę 2 łyżki maku z 1 łyżką wody. Następnie utrzyjcie na proszek: 1 łyżkę nasion kolendry, po 1 łyżeczce kuminu i nasion fenkułu, 1/2 łyżeczki ziaren pieprzu, 6 goździków, 3 torebki zielonego kardamonu, 1 torebkę czarnego, 1 gwiazdkę anyżu, kawałek cynamonu. Wymieszajcie z makową papką.

 

Upieczcie brownie. Wymieszajcie 450 g stopionego masła, 450 g rozpuszczonej gorzkiej czekolady, 120 ml espresso, 2 roztarte torebki kardamonu. Utrzyjcie 6 jajek z 300 g cukru i 60 ml melasy. Połączcie z czekoladą, a potem ze 160 g mąki pszennej razowej, 1 łyżeczką proszku do pieczenia i szczyptą soli. Wlejcie do formy wyłożonej pergaminem, pieczcie w 180°C przez 30-40 minut.