dla 4 osób

 

Składniki

 

Żel z pomarańczy:

  • 10 ml miodu lipowego
  • 1 g agaru (można kupić na vipdelikatesy.pl lub avan-garda.pl)

 

Śnieg limonkowy:

  • 10 g maltodekstryny (można kupić na vipdelikatesy.pl)
  • sok z 1 limonki
  • 5 ml palonego masła (podgrzewamy na małym ogniu, aż zacznie się pienić i klarować; ściągamy z ognia, gdy uzyska brązowy kolor)

 

Czipsy z sepią:

  • 2 ml sepii, czyli atramentu kałamarnicy (można kupić na masala.com.pl)
  • 100 ml wody
  • 30 g mąki pszennej
  • 50 ml oliwy do smażenia

 

Ciasto pierogowe:

  • 100 g mąki pszennej
  • 150 g semoliny
  • żółtka
  • 2 jajka
  • 25 ml oliwy
  • 50 ml wody
  • 2 ml sepii

 

Farsz:

 

Sposób przygotowania

Przygotowujemy żel: sok i miód podgrzewamy do 70°C. Miksujemy z agarem w blenderze przez 3 minuty, przekładamy do płaskiego naczynia i wstawiamy do lodówki na 30 minut - powinna powstać galaretka. Przekładamy ją do wysokiego naczynia i miksujemy, aż uzyskamy konsystencję żelu.

Robimy śnieg limonkowy: mieszamy wszystkie składniki, odstawiamy.

Robimy czipsy: łączymy wszystkie składniki i smażymy na oliwie, aż czipsy stwardnieją - porcje ciasta trzeba rozsmarować na płasko na patelni, kształty mogą być dowolne.

Przygotowujemy ciasto na uszka: wszystkie składniki mieszamy i zagniatamy na elastyczną masę. Owijamy w folię do żywności i wstawiamy na godzinę do lodówki.

Robimy farsz: kapustę płuczemy w zimnej wodzie, po czym zalewamy świeżą zimną wodą i gotujemy 45 minut z liściem laurowym i zielem angielskim. W drugim rondlu gotujemy grzyby (25-30 minut). Grzyby i kapustę odcedzamy, siekamy, łączymy ze sobą, przyprawiamy solą i pieprzem, mieszamy z masłem, studzimy. Ciasto cienko rozwałkowujemy na blacie podsypanym mąką, wykrawamy kółka. Na każde nakładamy porcję farszu i sklejamy, formując uszka. Gotujemy w osolonej wodzie, aż wypłyną na powierzchnię (parę minut), odsączamy z wody, trzymamy w ciepłym miejscu. Filetujemy karpia (patrz zdjęcia poniżej), każdy filet dzielimy na połowę, przyprawiamy solą i pieprzem. Smażymy na maśle najpierw skórą do dołu 5-7 minut, po czym obracamy i smażymy jeszcze kilka minut.

Komponujemy potrawę: obok uszek i karpia kładziemy na talerzach czarny czips, dekorujemy pomarańczowym żelem oraz śniegiem limonkowym.

Autor

Adam Adamczyk