Oberżyna, psianka podłużna, gruszka miłości - jednym słowem bakłażan, jest niskokaloryczny, bogaty w błonnik, naładowany potasem, wapniem i magnezem. Oczyszcza, zmniejsza ryzyko zachorowania na raka, podkręca przemianę materii i obniża cholesterol.



Przepis na zapiekane bakłażany

Składniki:

2 bakłażany
4 duże cebule
1 kg dojrzałych pomidorów (opcjonalnie gęsty przecier pomidorowy)
10 ząbków czosnku, obranych, w całości
2 kule mozzarelli
oliwa
sól, pieprz, cukier, bazylia do smaku

Przygotowanie:

Bakłażana pokrój w plastry, oprósz solą i odstaw na pół godziny. Cebulę pokrój i zeszklij. Jeśli nie używasz gotowego sosu, pomidory pokrój w kostkę, podsmaż na rozgrzanej oliwie i zblenduj, po czym dodaj przyprawy: sól, pieprz, cukier. Możesz dorzucić skórkę z cytryny lub pomarańczy, świeżą miętę, ulubione przyprawy (bazylia, oregano itp.). Gotuj 20 minut. Plastry bakłażana ułóż w żaroodpornym naczyniu. Rozłóż warstwę cebuli, dodaj czosnek. Przykryj wszystko sosem pomidorowym. Na wierzch połóż ser pokrojony w plastry. Piecz 40-50 minut w temperaturze 180 st. C. Podawaj z świeżym pieczywem.

Przepis na ieczony bakłażan z sosem maślankowym i pestkami granatu

Oryginalny przepis pochodzi z książki "Plenty" Yotama Ottolenghi.

Składniki:

średni bakłażan
2 łyżki oliwy
igiełki z dwóch gałązek tymianku
2 łyżki pestek granatu
łyżeczka zataru (mieszanki arabskich przypraw)
sól, czarny pieprz

Składniki na sos:

5 łyżek maślanki
2 łyżki jogurtu greckiego (bałkańskiego)
łyżeczka oliwy
ząbek czosnku
szczypta soli

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 200 st. C. Przetnij bakłażana wzdłuż na pół. Ułóż skórą do dołu w formie do pieczenia. Skrop oliwą, przypraw i piecz 35 minut aż bakłażan zmięknie i będzie brązowy. Po upieczeniu odstaw do wystygnięcia. W tym czasie przygotuj sos. Wymieszaj wszystkie składniki, dopraw do smaku. Wstaw do lodówki. Bakłażana podawaj obficie polanego sosem maślankowym, oprósz zatarem, pestkami granatu i odrobiną oliwy.