Przygotowanie tych lodów chałwowych zajmuje 10-15 minut. I szczerze mówiąc, żałowaliśmy, że zrobiliśmy ich tak mało, bo z podanych proporcji wyszło niecałe 800 ml lodów - to zdecydowanie za mało!

Powiększajcie proporcje, eksperymentujcie z ilością chałwy, bo dwa główne składniki to ubite na kogel-mogel żółtka i bita śmietana. Po nocy w zamrażarce domowe lody chałwowe będą kremowe, gładkie i delikatne. Nie przesadźcie z cynamonem, powinien być lekko wyczuwalny, ale nie może zdominować smaku chałwy. Skórka cytrusowa (może być z cytryny, limonki, ale najlepiej smakuje z tartą skórką ze sparzonej pomarańczy). Możecie spróbować z kandyzowana skórką; dobrze jak w lodach są wyczuwalne większe kawałki dodatków. Podobnie z chałwą.



Lody chałwowe - przepis

Składniki na lody chałwowe:
- 6 żółtek 8 łyżek cukru (można mniej)
- Chałwa (tyle ile chcesz) 
- 500 ml śmietany kremówki
- cynamon, skórka z cytryny lub pomarańczy
- koniak - opcjonalnie

Przygotowanie lodów chałwowych: Żółtka ubij z cukrem na gładki kogel-mogel. Dodaj pokruszoną chałwę, cynamon, skórkę z cytryny/pomarańczy i koniak (opcjonalnie). Ubij śmietanę i delikatnie, ale dokładnie wymieszaj z powstałą masą. Przełóż do szczelnego pudełka i schowaj na co najmniej kilka godzin do zamrażarki.