Czereśnie owocują od końca maja do połowy lipca, za to zbiory bywają naprawdę duże - z jednego drzewa można zebrać aż 300 kg. Od czasów starożytnych cenimy je nie tylko za pyszne owoce, ale i za drewno, które od stuleci służy za luksusowy budulec mebli. Najbardziej popularne w Polsce są także dziko rosnące miodówki, soczyste, ze słodkim miąższem, który łatwo odchodzi od pestki, kremową skórką ubarwioną czerwonym rumieńcem.



Na bazarze przy Rondzie Wiatraczna znalazłem je po 5 zł za kg. Sprzedawczyni zapewniała mnie, że owoce pochodzą z własnego sadu. Podobnie cenowo plasuje się odmiana poznańska (6-8 zł za kg). Najbardziej cenione są te niemal czarne, ciemnowiśniowe, z pysznym, eksplodującym sokiem i bardzo słodkim miąższem. To burlat lub knorble. Przy Hali Mirowskiej trzeba za owoce płacić nawet 14-15 zł. Bordowe owoce, deserowe, słodkie i soczyste, to regina. Wszystkie odmiany zmniejszają ilość kwasu moczowego we krwi, poprawiają cerę, neutralizują działania wolnych rodników, co sprawia, że wolniej się starzejemy.

Czereśniom nie sposób się oprzeć. Rozkochani w nich Francuzi potrafią w sezonie zjeść ich nawet 2-3 kg dziennie. Niesłusznie uważa się, że te owoce nie nadają się do przetworów. Polecam zwłaszcza połączenie czereśni z czerwonymi porzeczkami. Doskonale sprawdzą się też w długo smażonej konfiturze czy w zalewie octowej. Prócz deserowego zastosowania, czereśnie są też doskonałym składnikiem sosów do mięs czy serów. Uwielbiam czereśniowe chłodniki i pesto pietruszkowo-czereśniowe. Tradycjonalistom polecam klasyczne pierogi czereśniowe.

Czereśnie w porzeczkowej galaretce

Oryginalny przepis kurpiowski

Składniki:

1 kg czereśni
50 dag czerwonych porzeczek
szklanka cukru
pół szklanki miodu
3-4 łyżki przegotowanej wody
po szczypcie cynamonu i mielonych goździków

Przygotowanie:

Porzeczki zmiksuj i przetrzyj przez sito. Zagotuj wodę z cukrem, zmielonym cynamonem i goździkami, dodaj sok z porzeczek i miód. Doprowadź do wrzenia. Umyte czereśnie wydryluj, wrzuć na wrzący syrop i ponownie doprowadź do wrzenia. Rozłóż do małych wyparzonych słoików, zamknij i pasteryzuj ok. 10 minut.

Konfitury z czereśni

Składniki:

1 kg czereśni (najlepiej miodówki lub poznańskiej)
75 dag cukru
sok z 2 cytryn

Przygotowanie:

Z umytych czereśni usuń pestki, skrop owoce sokiem z cytryny, zasyp 50 dag cukru i odstaw na noc. Z rana dodaj resztę cukru i powoli podgrzewaj do zagotowania, odszumuj. Odstaw ponownie na noc. Następnego dnia ponownie doprowadź do zagotowania i zostaw na noc. Następnego dnia gotuj aż owoce staną się szkliste, a syrop zgęstnieje. Gorące konfitury przełóż do słoików, pasteryzuj 10 minut.

Czereśnie w occie

Składniki:

1 kg czereśni
goździki
kora cynamonowa
skórka z cytryny
ćwierć litra wody
50 ml octu
40 dag cukru
3 łyżki miodu
szczypta soli

Przygotowanie:

Umyj czereśnie, ale nie odrywaj ogonków, ułóż je dość gęsto w słoikach, do każdego daj po kilka goździków, kawałek kory cynamonowej i łyżeczkę tartej skórki z cytryny.

Przygotuj zalewę - zagotuj wodę z octem i, cukrem, miodem i solą. Cukier i miód mają się całkowicie rozpuścić. Doprowadź zalewę do wrzenia i gorącą zalej czereśnie w słoikach. Pasteryzuj 15 minut.

Sos czereśniowy do mięs i serów

Składniki:

2 szklanki drylowanych czereśni
pół papryczki chili
łyżka octu balsamicznego
łyżka octu winnego
4 łyżki wiśniówki, nalewki wiśniowej
pół łyżeczki mąki ziemniaczanej

Przygotowanie:

Drylowane czereśnie dokładnie wymieszaj. Dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem. Podawaj np. z polędwiczkami wieprzowymi, piersią kurczaka lub serami z pleśnią.

Chłodnik czereśniowo-pomidorowy

Składniki:

1 kg dojrzałych pomidorów
25 dag czereśni
2 łyżki oliwy
sól

Przygotowanie:

Pomidory sparz i obierz ze skórki. Pokrój w ćwiartki i włóż do naczynia blendera. Czereśnie umyj i wypestkuj. Dodaj do pomidorów i dopraw odrobiną soli. Zblenduj całość i dobrze schłodź przed podaniem. Możesz chłodnik podać z serem kozim lub innymi serami.

Pesto pietruszkowo-czereśniowe

Składniki:

duży pęczek pietruszki
20 dag czereśni
garść orzechów włoskich
2 ząbki czosnku
3 łyżki masła


sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

Wszystkie składniki dokładnie zblenduj. Podawaj z pieczywem, makaronem lub grzankami.

Pierogi z czereśniami

Składniki:

2 szklanki mąki
szczypta soli
łyżeczka masła
jajo
szklanka gorącej wody
50 dag czereśni

Przygotowanie:

Czereśnie opłucz, osusz i wydryluj. Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj sól, masło i jajo. Wymieszaj i dodaj wodę, w razie potrzeby dodaj trochę więcej mąki, wyrabiaj aż ciasto będzie miękkie i elastyczne.

Rozwałkuj ciasto i małą szklanką wycinaj koła, nakładaj po dwie czereśnie, zlepiaj brzegi i wrzucaj na lekko osoloną wodę. Gotuj do miękkości przez ok. 2 minuty, od czasu ponownego zagotowania się wody. Podawaj ze słodką śmietaną lub serkiem waniliowym.