Niespodziewani goście, wizyta teściowej czy kompulsywna potrzeba zjedzenia czegoś słodkiego - nie raz mnie to spotkało, pewnie was też. Mam na to sposoby, jednym z nich jest to ciasto. Wilgotne, orzechowe, słodkie i energetyczne, w sam raz na chandrę (z zajadaniem smutków trzeba uważać, ale jeden kawałek jeszcze nikomu nie zaszkodził). Nie ma szans, żeby zepsuć to ciasto - z tak prostym przepisem poradzi sobie każdy!



Przepis na ekspresowe ciasto orzechowe

Składniki:

100 g masła
200 g białej czekolady
2 jaja
100 g cukru
120 g mąki
łyżka cukru waniliowego
120 g zmielonych drobno orzechów włoskich
płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie:

W rondlu z grubym dnem rozpuść masło, uważając, by go nie przypalić. Dodaj czekoladę i ciągle mieszając rozpuść ją, następnie lekko ostudź. Jaja utrzyj z cukrem, dodaj do ostudzonej czekolady i miksuj na najmniejszych obrotach miksera. Dodaj mąkę, proszek do pieczenia i ciągle mieszaj. Na sam koniec dodaj drobniutko zmielone orzechy (ewentualnie zmielone migdały, ważne, by zgadzały się proporcje). Piecz 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st. C. Po upieczeniu możesz zrobić polewę czekoladową i udekorować ciasto np. płatkami migdałowymi.

Zobacz również pomysł na szybkie ciasto bez pieczenia