Chiny, a także Wietnam, to czołowi producenci ryżu, nic więc dziwnego, że otrzymywany z niego papier ryżowy, to jeden z najpopularniejszych produktów kulinarnych tamtego rejonu. Pozyskuje się go z ziaren ryżu, które po namoczeniu zmieniają się w gęstą masę.  Formowana w charakterystyczne koła masa gotuje się następnie na parze, by wreszcie wysuszyć się na bambusowej macie.

Gotowy papier ryżowy jest sztywny i kruchy, jednak po zmoczeniu w ciepłej wodzie staje się elastyczny i wyjątkowo łatwy we współpracy. Jest neutralny w smaku i dobrze chłonie aromaty, dlatego to farsz decyduje o efekcie finalnym. A wybór jest właściwie nieograniczony! Najbardziej znany - z mięsem mielonym możemy wiosną śmiało zamienić na lżejszy, z podsmażonymi krewetkami i dużą ilością świeżych warzyw pokrojonych w drobne słupki. Nie zaszkodzi dodać do nadzienia nieco makaronu ryżowego, grzybów mun, sosu sojowego i wyrazistego szczypiorku. Teraz zostaje nam tylko szczelnie zwinąć ryżowe krokiety i zadecydować czy chcemy raczyć się wersją surową (spring rolls - nazwa to dosłowne tłumaczenie z języka chińskiego), czy usmażoną w głębokim tłuszczu (sajgonki - wersja wietnamska, bardziej popularna w Polsce). Możemy skusić się również na wyjście kompromisowe - nic nie stoi bowiem na przeszkodzie, by zawiniątka posmarować delikatnie olejem i podpiec na chrupko w mocno rozgrzanym piekarniku. Podajmy je jako przekąskę z sosem chili lub sosem do sajgonek z oferty TaoTao , którego składniki zostały skomponowane tak, by idealnie podkreślić i uzupełnić ich smak.

Papier ryżowy TaoTao jest produktem długo zachowującym przydatność do spożycia, niskokalorycznym i posiadającym wiele walorów zdrowotnych ryżu. Jego niewątpliwym atutem jest niska zawartość tłuszczu. Dostarcza naszemu organizmowi natomiast wapń, żelazo i witaminy z grupy B, dlatego warto włączyć go do wiosennej diety.

 

Spring rolls

Składniki

 

Sposób przygotowania

Jeśli mamy krewetki mrożone, rozmrażamy je, a następnie usuwamy ogonki.

Na patelni rozgrzewamy masło. Dorzucamy krewetki i przeciśnięty przez praskę czosnek. Solimy i podsmażamy przez 5-7minut. Odstawiamy do wystygnięcia.

Makaron ryżowy zalewamy gorącą wodą, przykrywamy i odcedzamy po 5 minutach, również pozostawiając go do wystygnięcia.

Paprykę kroimy w drobne słupki.

Zamaczamy po jednym arkuszu papieru ryżowego w ciepłej wodzie i rozkładamy na desce kuchennej. Na środku układamy listki roszponki, szczypiorek, paprykę, po dwie krewetki i po porcji makaronu ryżowego. Zawijamy szczelnie, zgodnie z opisem na opakowaniu, jak krokiety.

Podajemy z sosem do sajgonek TaoTao .

Spring rollsy możemy również usmażyć partiami w dużej ilości oleju, lub posmarować tłuszczem i upiec w piekarniku.