Na podstawie składów wybranych artykułów spożywczych dostępnych pod własnymi markami w sklepach sieci Biedronka sprawdziliśmy, czym różnią się towary oznaczone marką własną od takich samych, wyprodukowanych przez te same firmy, ale oznaczonych tzw. marką producenta.



RÓŻNICE W SKŁADZIE

Parówki

* Parówki Berlinki classic Morliny, Animex Foods

- skład: mięso wieprzowe 71 proc., woda, sól, białko sojowe, skrobia modyfikowana, białko wieprzowe kolagenowe, glukoza, stabilizatory: difosforany, trifosforany, wzmacniacz smaku: glutaminian monosodowy, przyprawy, ekstrakty przypraw, przeciwutleniacz: askorbinian sodu, substancja konserwująca: azotyn sodu.

* Parówki wieprzowe, Culineo, wyprodukowano dla Jeronimo Martins Polska przez Animex Foods Morliny

- skład: mięso wieprzowe 62 proc., woda, tłuszcz wieprzowy, sól, białko sojowe, regulator kwasowości E 325, tkanka łączna wieprzowa, E 450, E 452, E 331 - stabilizatory, błonnik pszenny, E 1442 - skrobia modyfikowana, ekstrakty przypraw, E 621 - wzmacniacz smaku, E 301, E 316, E 315 - przeciwutleniacze, przyprawy, aromat, E 250 - substancja konserwująca.

Nasz komentarz: Lektura składu obu produktów zmniejsza apetyt, bo mnóstwo tam różnych dodatków, choć wymienianych w różnej kolejności (a więc np. w Berlinkach jest więcej skrobi modyfikowanej niż stabilizatorów, a w Culineo odwrotnie itd.). Na korzyść Berlinek może przemawiać większa zawartość mięsa i brak tłuszczu wieprzowego.

Pierogi

* Pierogi z mięsem, U Jędrusia

- skład: mąka pszenna, woda, mięso 15 proc. (wieprzowe, wołowe), tekstura białka sojowego, olej rzepakowy, sól, cebula smażona, skwarki wieprzowe, substancja konserwująca - sorbinian potasu, czosnek, drożdże, maltodekstryna, przyprawy, aromat.

* Pierogi z mięsem, Swojska chata, wyprodukowano dla JMP przez U Jędrusia

- skład: mąka pszenna, mięso 23 proc. (wieprzowe, wołowe), woda, tekstura białka sojowego, cebula smażona (cebula, olej rzepakowy, sól), bułka tarta (mąka pszenna, drożdże, sól), sól, olej rzepakowy, pieprz, substancja konserwująca - sorbinian potasu, czosnek, maltodektryna, aromat.

Nasz komentarz: Pierogi "biedronkowej" marki mają sporo więcej mięsa, którego ilość jest większa niż wody - to plus. Mają też w składzie bułkę tartą, której do "jędrusiowych" pierogów nie dodano. Jednak w tym przypadku na pewno bardziej zachęcające są pierogi sprzedawane pod marką własną Biedronki.

Musli

* Musli chrupiące Tropikalne owoce, Bakalland

- skład: musli chrupkie 81 proc. [płatki 49,5 proc. (owsiane, pszenne), cukier, ekstrudat ryżowy (mąka ryżowa, kasza kukurydziana, otręby pszenne, cukier, sól), tłuszcz roślinny, woda, syrop glukozowo-fruktozowy, mąka owsiana, substancja spulchniająca - proszek do pieczenia (mąka pszenna, pirofosforan dwusodu, kwaśny węglan sodu), emulgator - lecytyna sojowa, barwnik E150c, aromaty], suszone owoce tropikalne 19 proc. (banany, cukier, daktyle, olej kokosowy, kokos, ananas, papaja, mąka ryżowa, aromat, regulator kwasowości E330, substancja konserwująca - dwutlenek siarki).

* Chrupiące musli owocowe crunchy, Just fit, wyprodukowano dla JMP przez Bakalland

- skład: musli chrupkie 80 proc. [płatki z pełnego ziarna owsa 49,9 proc. cukier, syrop glukozowo-fruktozowy, ekstrudat ryżowy (mąka ryżowa, kasza kukurydziana, otręby pszenne, cukier, sól), tłuszcz roślinny, płatki pszenne, mąka owsiana pełnoziarnista 1,4 proc., proszek do pieczenia (mąka pszenna, pirofosforan diodowy, wodorowęglan sodu) - substancja spulchniająca, emulgator - lecytyna sojowa, barwnik E150c, aromaty], suszone i kandyzowane owoce 20,1 proc. (rodzynki, cukier, banany, olej roślinny, papaja, ananas, aromat, regulator kwasowości - kwas cytrynowy, substancja konserwująca - dwutlenek siarki).

Nasz komentarz: Długo by studiować i porównywać zalety i wady, bo listy składników bardzo długie i niełatwe w lekturze. W obu produktach aż roi się od składników nadających słodycz (cukier jest nawet w dużych ilościach dodany do takich supersłodkich owoców jak banany, daktyle i rodzynki) i dodatków spulchniających, emulgujących, regulujących i konserwujących, a także barwiących i aromatyzujących. Jeśli trzeba by wybierać, chyba sięgnęłabym po "biedronkowe", bo podano, że mąka jest pełnoziarnista, a płatki z pełnego ziarna.

Ser salami

* Ser salami Serenada, SM Spomlek - skład: mleko, sól, bakterie fermentacji mlekowej, stabilizator - chlorek wapnia, barwnik - annato.

* Ser salami, Światowid, wyprodukowano dla JMP przez SM Spomlek - skład: mleko pasteryzowane, sól, stabilizator: chlorek wapnia, bakterie fermentacji mlekowej, substancja konserwująca: lizozym z białka jaja kurzego, barwnik: annato.

Nasz komentarz: Serenada górą. W składzie nie ma konserwantów, co w przypadku serów (szczególnie z niższej półki cenowej, ale nie tylko) nie jest wcale takie częste.

Ser edamski

* Ser edamski, OSM Łowicz - skład: mleko pasteryzowane, sól, stabilizator - chlorek wapnia, substancja konserwująca - lizozym (z białka jaja kurzego), kultury bakterii, podpuszczka.

* Ser edamski, Światowid, wyprodukowano dla JMP przez OSM Łowicz - skład: mleko pasteryzowane, sól, stabilizator - chlorek wapnia, substancja konserwująca - lizozym (z białka jaja kurzego), kultury bakterii mlekowych, podpuszczka, barwnik - karoteny.

Nasz komentarz: W tym przypadku podając listy składników wystarczy zrobić "kopiuj", "wklej", tylko do produktu "biedronkowego" trzeba dopisać barwnik. Niewielka różnica i wiele zależy od tego, czy ktoś bardziej smakuje oczami, czy kubkami smakowymi.

TEN SAM SKŁAD

Dłuższa jest lista produktów, które produkują te same firmy i niezależnie od tego, czy są sprzedawane pod marką własną Biedronki, czy producenta, mają taki sam skład. W takim przypadku decyzja raczej nie powinna być trudna. Oto przykłady takich artykułów spożywczych:

* Serek śmietankowy naturalny Twój smak, OSM Piątnica oraz serek śmietankowy do kanapek, Delikate, wyprodukowano dla JMP przez OSM Piątnica - skład: serek śmietankowy (mleko pasteryzowane i śmietana), sól. białka mleka. Spulchniony azotem, termizowany.



* Filety śledziowe w oleju a la Matjas, Lisner oraz filety śledziowe a la Matyjas w oleju, Marinero, wyprodukowano dla JMP przez Lisner - skład: 76 proc. filety śledziowe, olej roślinny, sól, ocet, regulatory kwasowości: kwas cytrynowy, kwas winowy L(+), lakton kwasu glukonowego, glukoza, substancja konserwująca: benzoesan sodu.



* Śmietana 18 proc. polska gęsta, Mlekovita oraz śmietana 18 proc. tłuszczu, Mleczna dolina, wyprodukowano dla JMP przez SM Mlekovita - skład: śmietanka, kultury bakterii, skrobia modyfikowana, stabilizatory: mączka chleba świętojańskiego, guma guar, pektyny.


* Papryka konserwowa, Rolnik oraz papryka konserwowa, Nasza spiżarnia, wyprodukowano dla JMP przez Rolnik - skład: papryka, woda, ocet spirytusowy, cukier, sól, przyprawy.


* Sok 100 proc. Słoneczne pomarańcze z cząsteczkami miąższu, Hortex oraz sok pomarańczowy z cząsteczkami miąższu 100 proc., wyprodukowano dla JMP przez Hortex - skład: sok pomarańczowy 100 proc. z soku zagęszczonego z delikatnymi cząsteczkami miąższu.