Producenci zapewniają, że oferowane przez nich wyroby są bezkonkurencyjne.

- Wielu rodziców uważa, że domowe jedzenie jest najlepsze dla maluszków. Ale specjaliści od żywienia niemowląt twierdzą, że domowe posiłki są często za tłuste, nieodpowiednio przyrządzone, a porcje zbyt duże. Najistotniejsze jednak jest to, że rodzice nie znają pochodzenia produktów, z których przygotowują posiłki. Natomiast dania w słoiczkach Gerber dają gwarancję, że porcje będą optymalne, składniki wyselekcjonowane i dokładnie skontrolowane, a ich wartości odżywcze zaspokoją potrzeby żywieniowe dziecka - przekonuje Tomasz Retmaniak, dyrektor działu odżywek Nestlé, producenta marki Gerber.



Najważniejszy jest rozsądek

- To rodzice decydują o tym, co i kiedy będą jadły ich dzieci, a one same z kolei wybierają ulubiony smak. Nie należy zbyt często podawać posiłków ze słoiczków. W żywieniu najmłodszych dzieci powinna być preferowana żywność mało przetworzona, świeża, naturalna, dobrej jakości - podkreśla prof. Halina Weker z zakładu żywienia Instytutu Matki i Dziecka.

Gotowe dania dla maluchów (w przepisach nazywane środkami spożywczymi specjalnego przeznaczenia żywieniowego) różnią się od domowych wyglądem i smakiem. Choćby dlatego, że w domu np. zupy gotuje się w około 100 st. C, a w fabrykach - sterylizuje lub pasteryzuje.

- Dania słoiczkowe, produkowane przemysłowo, zaliczane są do żywności przetworzonej. Charakteryzują się one określoną wartością odżywczą i pewną jakością zdrowotną. Niektóre dzieci nie akceptują ich cech organoleptycznych, czyli nie wszystkie dzieci chętnie je jedzą. Często wolą posiłki ze stołu rodzinnego. Te przygotowywane w domu, zgodnie z zasadami prawidłowego żywienia, są równie korzystne pod względem wartości odżywczej. Trzeba tylko szukać dobrych dostawców warzyw, owoców itp., na przykład z bioupraw, z upraw ekologicznych, z certyfikatami - mówi prof. Weker.

Podczas zakupów rodzice powinni więc pytać sprzedawców o to, skąd pochodzą warzywa i owoce, sprawdzać terminy przydatności, uważnie oceniać wygląd, zapach i konsystencję. Najlepiej, jeśli żywność dostarczana jest z gospodarstw położonych niedaleko miejsca zamieszkania klienta, bo nie jest "zmęczona" transportem i długim przechowywaniem. Zdaniem prof. Weker coraz więcej rodziców, szczególnie mających dzieci na różnych dietach, zwraca na to uwagę.

Musi się zgadzać co do ułamka

Producenci dań dla najmłodszych przekonują, że nie może być nic lepszego niż to, co oni oferują.

- Produkty te należą do tzw. środków spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego, dlatego muszą spełniać znacznie wyższe standardy jakościowe niż żywność dla dorosłych. Posiłki w słoiczkach zawierają tylko skontrolowane warzywa, owoce, mięso i inne surowce, zawsze najwyższej jakości - zapewnia Małgorzata Kołodrub, kierownik do spraw komunikacji Nutricia Polska, producenta marki BoboVita.

Przewagę słoiczków nad potrawami z domowej kuchni wypunktowuje także Hipp: - Gotowe produkty w słoiczkach to najbardziej bezpieczny rodzaj żywności dla niemowląt - w przypadku tych produktów obowiązują wyższe wymagania prawne dotyczące jakości niż dla innych środków spożywczych, szczególnie jeżeli chodzi o zawartość szkodliwych substancji oraz azotanów. Jeszcze bardziej rygorystycznie kontrolowana jest ekologiczna żywność dla niemowląt bio. Hipp przetwarza tylko te surowce, które odznaczają się najwyższym poziomem czystości. Są one sprawdzane pod kątem obecności ponad 1000 rodzajów zanieczyszczeń - podkreśla Barbara Szczuka, specjalistka do spraw komunikacji medialnej i PR w Hipp Polska. - Jeżeli chodzi o żywność przygotowywaną samodzielnie, to często nie wiemy, jakiej jakości są jej składniki. Dotyczy to zarówno wartości odżywczej, jak i obecności niepożądanych substancji - mówi.

Nutricia, producent BoboVity, jest mniej radykalna wobec domowych posiłków i tłumaczy, że w jej fabryce "mimo rygorystycznych wymogów przygotowywania żywności dla niemowląt proces ich produkcji przypomina tradycyjne metody stosowane w domu".

Pilnują, jak wieje wiatr

Receptury są opracowywane według zaleceń dotyczących żywienia dzieci, a ich konsystencja dostosowana do kolejnych etapów rozwoju. Kontrole odbywają się wielokrotnie, na każdym etapie produkcji, np. Nutricia przeprowadza miesięcznie 30 tys. analiz surowców i gotowych dań. Producenci prześcigają się też w zapewnianiu, że nie ma nic zdrowszego niż oferowane przez nich dania.

Na swojej stronie internetowej Hipp podkreśla np., że "Standardowy, unijny znak BIO świadczy o jakości ekologicznej. Jednak znak ten nie oznacza jeszcze, że produkt jest pozbawiony pozostałości szkodliwych substancji. Mogą one przedostać się z sąsiedniego pola za pośrednictwem wiatru i zanieczyścić plon. Dlatego przepisy dotyczące żywności dla niemowląt dopuszczają minimalną zawartość środków ochrony roślin w produktach dla niemowląt. Jednak w tym przypadku firma HiPP kieruje się zasadą ?zerowej tolerancji ?, co oznacza, że nie godzimy się na nawet najmniejszą obecność środków ochrony roślin w produkowanej przez nas żywności dla niemowląt". Firma tłumaczy, że - aby wiatr nie "zanieczyścił plonu" - jej specjaliści "uczestniczą w wyborze lokalizacji pod uprawy ekologiczne, analizując lokalne uwarunkowania pod kątem wykluczenia niekorzystnych ruchów powietrza na danym terenie".

Różnorodność górą

Z kolei Nutricia zapewnia, że wie, "gdzie rosną, dojrzewają i jak uprawiane są warzywa i owoce, które trafiają do słoiczków". Klienci jednak nie mają szansy się tego dowiedzieć i samodzielnie ocenić, czy rzeczywiście na przykład na południu Polski jest wyśmienita marchew, a na wschodzie najlepsze ziemniaki.

Rąbka tajemnicy uchyla firma Nestlé, zdradzając, że "pozyskuje surowce od najlepszych, kwalifikowanych dostawców skupionych w Zrzeszeniu Plantatorów Owoców i Warzyw":

- Firma współpracuje z kilkudziesięcioma plantatorami, m.in. z województw podkarpackiego, lubelskiego i małopolskiego, a tradycja tej współpracy sięga ponad 50 lat. Jest to wyselekcjonowana grupa dostawców, których surowce odpowiadają restrykcyjnym wymaganiom jakościowym - wyjaśnia Tomasz Retmaniak.

Pozostali już nie są tak otwarci, np. Hipp w ogóle pomija pytanie o to, gdzie kupuje produkty, zaś Małgorzata Kołodrub z Nutricii podkreśla: - Szczegóły dotyczące współpracy z dostawcami są objęte klauzulą poufności.

- Najważniejszy jest zdrowy rozsądek; dziecko może jeść obiady ze słoiczka, ale także powinno otrzymywać posiłki przygotowywane w domu. Istotne jest, aby posiłki były różnorodne - podsumowuje prof. Weker.

I podkreśla, że sprawdza się zasada "pięć razy U": jedzenie urozmaicone, uregulowane (cztery-pięć posiłków dziennie), umiarkowane (nie przekarmiamy), unikanie szkodliwych składników (np. cukru), uaktywnienie fizyczne.

Co znajdziemy w słoikach dla dzieci

DANIA OBIADOWE

> Bukiet warzyw z rybką w sosie pomidorowym, Gerber - marchew 33 proc., przecier pomidorowy 20,2 proc., woda (użyta do przyrządzenia), seler, ryba-łosoś (8 proc.), cebula, pietruszka (6 proc.), skrobia kukurydziana, olej roślinny (warzywa ogółem 76,7 proc..) "Odpowiednie proporcje składników".

> Ziemniaczki ze szpinakiem, BoboVita - ziemniaki 40 proc., szpinak 25,5 proc., woda, sok jabłkowy, ryż 9,5 proc., olej rzepakowy. "Produkt stanowi część pełnego posiłku".

> Młoda marchew z ziemniakami, Hipp - warzywa* 88 proc. (marchew* 78 proc., ziemniaki* 10 proc.), woda, olej rzepakowy* 1,3 proc. Na opakowaniu m.in. informacje i numery certyfikatów ekologicznych unijnych i polskich.

* oznacza: z rolnictwa ekologicznego (w kolejnych produktach tak samo)

> Ziemniaczki z kurczaczkiem i kabaczkiem, BoboVita - woda, marchewka 28 proc., ziemniaki 10 proc., mięso z kurczaka 9 proc., słodki ziemniak 5 proc., kabaczek 5 proc., pomidory 4,5 proc., skrobia kukurydziana, żółtko jaja kurzego 2,12 proc., sok jabłkowy, cebula, masło z mleka.

> Kluseczki z ryba i warzywami w pomidorach, Hipp - warzywa* 29 proc. (pomidory* 15 proc., marchew*, por*, seler*), gotowany makaron pszenny* 23 proc., woda, ryba morska 12 proc., gotowany ryż*, śmietana* (z mleka), cebula*, olej rzepakowy* 1,4 proc., sok cytrynowy* z soku zagęszczonego, sól jodowana.

> Spaghetti z kurczakiem, Gerber - marchew 33 proc., woda (użyta do przyrządzenia), przecier pomidorowy 17 proc., mięso z kurczaka 8 proc., seler 7,5 proc., cebula, sok z białych winogron, makaron 3 proc. (mąka z pszenicy durum, białka jaja w proszku), ser żółty z mleka 2,5 proc., skrobia kukurydziana, olej roślinny.

DESERY

> Jabłka z delikatnym biszkoptem, BoboVita - jabłka 45 proc., sok jabłkowy 37,8 proc., woda, sproszkowany biszkopt 4,5 proc. (mąka pszenna, cukier, olej roślinny, skrobia pszenna, sproszkowana słodka serwatka z mleka, substancje spulchniające (wodorowęglan sodu, wodorowęglan amonu, wanilia, mąka ryżowa, witamina C).

> Jabłka i banany z kremowym twarożkiem, Gerber - jabłka i sok jabłkowy 38 proc., twarożek 15 proc., zagęszczone przetarte banany 14 proc. oraz mango, sok z białych winogron, skrobia kukurydziana, witamina C.

> Naleśniczki z musem jabłkowym, Hipp - jabłka* 51 proc., sok jabłkowy* z soku zagęszczonego, kawałeczki naleśników* 11 proc. (mleko pełne*, mąka pszenna*, cukier*, jaja*. olej słonecznikowy*, sok cytrynowy* z soku zagęszczonego), grysik ryżowy*, skrobia kukurydziana*, skrobia ryżowa*, witamina C.

Przykładowe składy posiłków dla dzieci w słoikach

* oznacza: z rolnictwa ekologicznego



Bukiet warzyw z rybką w sosie pomidorowym, Gerber - marchew 33 proc., przecier pomidorowy 20,2 proc., woda (użyta do przyrządzenia), seler, ryba-łosoś (8 proc.), cebula, pietruszka (6 proc.), skrobia kukurydziana, olej roślinny. (Warzywa ogółem 76,7 proc.) "Odpowiednie proporcje składników".

Ziemniaczki ze szpinakiem, BoboVita - ziemniaki 40 proc., szpinak 25,5 proc., woda, sok jabłkowy, ryż 9,5 proc., olej rzepakowy. "Produkt stanowi część pełnego posiłku."

Młoda marchew z ziemniakami, Hipp - warzywa* 88 proc. (marchew* 78 proc., ziemniaki* 10 proc.), woda, olej rzepakowy* 1,3 proc.. Na opakowaniu m.in. informacje i numery certyfikatów ekologicznych unijnych i polskich.

Ziemniaczki z kurczaczkiem i kabaczkiem, BoboVita - woda, marchewka 28 proc., ziemniaki 10 proc., mięso z kurczaka 9 proc., słodki ziemniak 5 proc., kabaczek 5 proc., pomidory 4,5 proc., skrobia kukurydziana, żółtko jaja kurzego 2,12 proc., sok jabłkowy, cebula, masło z mleka.

Kluseczki z ryba i warzywami w pomidorach, Hipp - warzywa* 29 proc. (pomidory* 15 proc., marchew*, por*, seler*), gotowany makaron pszenny* 23 proc., woda, ryba morska 12 proc., gotowany ryż*, śmietana* (z mleka), cebula*, olej rzepakowy* 1,4 proc., sok cytrynowy* z soku zagęszczonego, sól jodowana.

Spaghetti z kurczakiem, Gerber - marchew 33 proc., woda (użyta do przyrządzenia), przecier pomidorowy 17 proc., mięso z kurczaka 8 proc., seler 7,5 proc., cebula, sok z białych winogron, makaron 3 proc. (mąka z pszenicy durum, białka jaja w proszku), ser żółty z mleka 2,5 proc., skrobia kukurydziana, olej roślinny.

Jabłka z delikatnym biszkoptem, BoboVita - jabłka 45 proc., sok jabłkowy 37,8 proc., woda, sproszkowany biszkopt 4,5 proc. (mąka pszenna, cukier, olej roślinny, skrobia pszenna, sproszkowana słodka serwatka z mleka, substancje spulchniające [wodorowęglan sodu, wodorowęglan amonu], wanilia), mąka ryżowa, witamina C.

Jabłka i banany z kremowym twarożkiem, Gerber - jabłka i sok jabłkowy 38 proc., twarożek 15 proc., zagęszczone przetarte banany 14 proc. oraz mango, sok z białych winogron, skrobia kukurydziana, witamina C.

Naleśniczki z musem jabłkowym, Hipp - jabłka* 51 proc., sok jabłkowy* z soku zagęszczonego, kawałeczki naleśników* 11 proc. (mleko pełne*, mąka pszenna*, cukier*, jaja*. olej słonecznikowy*, sok cytrynowy* z soku zagęszczonego), grysik ryżowy*, skrobia kukurydziana*, skrobia ryżowa*, witamina C.