Sernikowy elementarz



* Zanim zabierzesz się za robienie sernika, pamiętaj, żeby wszystkie składniki miały tę samą, najlepiej pokojową temperaturę.

* Jeśli chcesz uzyskać kremową konsystencję, nie przesadź z mąką.

* Nie zaglądaj do piekarnika w trakcie pieczenia, bo ciasto opadnie.

* Piecz je do czasu, aż środek będzie luźny, ale nie płynny - po ostygnięciu na pewno stężeje.

* Upieczony sernik studź w wyłączonym piekarniku, najlepiej z uchylonymi drzwiczkami.

* Po wystudzeniu wstaw ciasto do lodówki, ale uważaj, by nie przeszło zapachem innych potraw.

Sernik polski

Składniki:

1 kg białego sera trzykrotnie zmielonego
300 g cukru
100 g miękkiego masła
40 g mąki pszennej
1 jajko
4 żółtka
4 białka
cukier waniliowy

Przygotowanie:

Białka ubij na sztywną pianę. Dodaj stopniowo cukier wciąż ubijając. W innej misce ubij ser, dodając jajko i żółtka - po jednym. Kiedy masa będzie gładka, dodaj rozpuszczone i ostudzone masło oraz mąkę. Dokładnie wymieszaj. Dodaj pianę z białek, dokładnie połącz ją z serem, ale nie miksuj, mieszaj drewnianą łyżką. Sernik przelej do tortownicy (26 cm) wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem. Wstaw do nagrzanego do 170 st. C piekarnika. Piecz ok. 2 godzin. Po godzinie zmniejsz temperaturę do 150 st. C i sernik przykryj folią aluminiową.



Sernik z granatem i czekoladą

Jędrne i soczyste pestki granatu w połączeniu z czekoladą zdziałają cuda.

Składniki:

5 jaj
1 kostka masła
1 kg trzykrotnie mielonego białego sera
1 szklanka cukru
2 budynie śmietankowe
15 dag rodzynek
1 opakowanie cukru waniliowego
1 opakowanie kruchych herbatników
1 owoc granatu
1 tabliczka białej czekolady
1 tabliczka gorzkiej czekolady

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 170 st. C. Sparz rodzynki. Jajka utrzyj z cukrem zwykłym i waniliowym na puch. Rozpuść masło i ciepłe dolej do jajek. Miksując dodawaj budyń w proszku, ser i rodzynki. Blaszkę posmaruj masłem i rozłóż na dnie rozdrobnione herbatniki. Równomiernie rozprowadź ciasto. Piecz 40-45 minut do delikatnego zarumienienia. Po tym czasie wyłącz piekarnik i pozwól, żeby sernik w nim ostygł. Wyłuskaj pestki z granatu. Posyp owocami ciasto i polej czekoladami rozpuszczonymi w gorącej kąpieli.

Sernik krówkowy

Składniki na spód:

200 g herbatników lub innych ciastek
50 g masła

Składniki na masę:

500 g sera białego zmielonego trzykrotnie
400 g masy krówkowej
4 jajka
3 łyżki śmietany kremówki
1 łyżka ekstraktu waniliowego

Składniki na wierzch:

płatki migdałowe
30 g gorzkiej czekolady
2 łyżki tłustej śmietany kremówki

Przygotowanie:

Tortownicę o średnicy 18 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciastka pokrusz bardzo drobno i zmiksuj z miękkim masłem. Wysyp je do tortownicy i wstaw do lodówki. Połącz i zmiksuj wszystkie składniki masy, następnie wylej ją na schłodzony spód. Wstaw do nagrzanego do 170 st. C piekarnika i piecz ok. 40 minut. Studź ok. 20 minut w uchylonym piekarniku, a kiedy ostygnie wstaw do lodówki na kilka godzin. Czekoladę i śmietanę rozpuść w gorącej kąpieli, następnie lekko ostudź. Płynną czekoladą i migdałami udekoruj wierzch sernika.