Producenci przyjęli dwie strategie: albo oferują klientom produkt bez dodatków, albo chcąc im ująć pracy proponują coś w rodzaju półproduktu, czyli mielony twaróg już z większością składników potrzebnych do przygotowania sernika. Kupując ten drugi, trzeba pamiętać o tym, żeby z podstawowego przepisu na sernik odjąć składniki, które już znalazły się w wiaderku (m.in. część lub całe masło, cukier, zagęszczacz, czyli np. budyń) - inaczej na stole znajdzie się deser supersłodki, przypominający gumę albo będący bombą kaloryczną.



Skład niekiedy nieobowiązkowy

Koniecznie trzeba przeczytać informacje o składzie. Na tej podstawie można podjąć decyzję, co chcemy mieć mniej pracy i sernik z karagenem lub syropem glukozowo-fruktozowym oraz o smaku, jaki "zaprogramował" wytwórca sera, czy sernik ze składnikami dodanymi według własnych upodobań i zwyczajów.

Wersja najbardziej podstawowa - twaróg niewymagający mielenia - pozwala oszczędzić czas przeznaczony na dwu-, trzykrotne mielenie sera. Wersja "półproduktowa" - z tłuszczem, dodatkiem słodzącym oraz zagęszczającym, oszczędza też chwilę, jaką zajęłoby dołożenie tych składników.

W przypadku niektórych twarogów w wiaderku możemy mieć problem z dokonaniem oceny. Na dwóch spośród sprawdzonych przez nas opakowań (Krasnystaw i Zott) zabrakło spisu składników. Ale nie znaczy to, że producent starał się coś ukryć.

- Zgodnie z unijnym rozporządzeniem z 2011 roku dotyczącym znakowania żywności, wykaz składników nie jest konieczny w przypadku m.in. sera, jeśli "nie zostały dodane składniki inne niż przetwory mleczne, enzymy spożywcze i kultury drobnoustrojów niezbędne do produkcji" - wyjaśnia Agata Szczuchniak z OSM w Krasnymstawie. - Do naszego twarogu mielonego nie są dodawane żadne substancje czy składniki dodatkowe, tylko kultury bakteryjne i enzym - zapewnia.

Sernik czy żelki?

* Brak informacji o składzie oznacza więc, że w wiaderku powinno być tylko mleko i elementy powodujące, że powstaje z niego twaróg. Bardzo ograniczoną, podstawową listę składników mają też twarogi marki FigAnd i Mlekovita.

* Z kolei obecność serka śmietankowego w wiaderku Piątnicy sugeruje, że trzeba ograniczyć lub zrezygnować z dodawania masła. Potwierdza to wykaz wartości odżywczych - tłuszczu w Piątnicy jest od 2,5 do 4,5 raza więcej niż w pozostałych, a także adnotacja wytwórcy na etykiecie.

* Waniliowy serek President już samą nazwą daje do zrozumienia, że to rodzaj "półproduktu", w którym producent za konsumenta ustalił smak sernika.

* Ci, którzy kupią Twaróg łowicki, a nie przestudiują wcześniej uważnie listy składników, upieką prawdopodobnie sernik zabójczo słodki i przypominający konsystencją żelki.

Od jednego do 10 składników

Twaróg mielony, Krasnystaw - 9,29 zł/kg; skład: brak informacji; w 100 g: 103 kcal, tłuszcz 5 g (w tym nasycone 3,1 g), węglowodany 3,5 g (w tym cukry 2,7 g), białko 11 g, sól 0,08 g.

Twaróg sernikowy, nie wymaga mielenia, Zott - 7,99 zł/kg (promocja z 14,59 zł)); skład: brak informacji (na opakowaniu tylko prezes zarządu zapewnia, że jest tam "świeże mleko z wybranych gospodarstw oraz nowoczesna technologia produkcji bez użycia sztucznych dodatków"). W 100 g: 100 kcal, białko 11,1 g, węglowodany 4,8 g, tłuszcz 4 g.

Twarożek sernikowy Hanusi, Mlekovita - 9,99 zł/kg; skład: mleko pasteryzowane; w 100 g: 117 kcal, białko 11 g, węglowodany 3,5 g, tłuszcz 6,5 g.

Tradycyjny ser twarogowy, nie wymaga mielenia, FigAnd - 9,8 zł/kg, skład: ser twarogowy mielony z mleka pasteryzowanego. W 100 g: 114 kcal, tłuszcz 7 g (w tym nasycone 4,2 g), węglowodany 5,1 g, białko 7,6 g, sól 0,1 g.

Twaróg sernikowy mielony, Piątnica - 10,99 zł/kg; skład: serek śmietankowy, twaróg; w 100 g: 204 kcal, białko 8 g, węglowodany 2,6 g, tłuszcz 18 g. Producent uprzedza, że "nie wymaga dodatku masła".

Twaróg łowicki, Łowicz - 9,99 zł/kg; skład: ser twarogowy, masło, cukier, mleko w proszku, substancje zagęszczające: skrobia modyfikowana, guma ksantanowa, karagen, aromat: wanilina.

Serek o smaku waniliowym z dodatkiem pokruszonej laski wanilii, President - 8,49 zł/kg (promocja z 13,89 zł); skład: mleko, śmietana, mleko w proszku, skrobia modyfikowana, syrop glukozowo-fruktozowy z pszenicy, aromat, pokruszona laska wanilii 0,02%, barwnik: beta karoten, bakterie fermentacji mlekowej, podpuszczka. Zawartość tłuszczu 6,5 proc.