Hummus - przepis na najlepszą pastę do chleba

Igor Nazaruk
04.04.2014 11:07
A A A
Hummus

Hummus (Fot. Shutterstock)

Kto raz spróbuje tej idealnie zbalansowanej pasty, pokocha jej smak na zawsze. Hummus można przygotować nie tylko z cieciorki
Skąd pochodzi, ciężko stwierdzić, niektórzy twierdzą, że z Libii, skąd wywędrował do krajów arabskich, a dalej do Izraela, Maroka, a nawet do Indii i na Kaukaz. Z czym go podawać? Z czym chcesz, tradycyjnie zjada się go z pitą, ale będzie pyszny także ze świeżą bagietką, kromką razowego chleba, waflami ryżowymi czy macą. Ostatnio jadłem hummus z razowym makaronem, smakowało dziwnie, lekko orzechowo i dzięki użytym w nim przyprawom - egzotycznie.



Choć klasycznie hummus przygotowuje się z cieciorki, polecam taki z pieczonej marchwi, selera lub grochu. Dziwię się jednak, że cieciorka, zwana też włoskim grochem lub ciecierzycą, jest tak mało popularna i praktycznie niedoceniana. Zawiera aż 25 proc. białka, więc można nią zastępować mięso. Jest bogata w potas, fosfor, witaminy z grupy B, błonnik, żelazo. Pasuje do zup, sosów, sałatek, kasz. Jest też podstawą popularnego w ulicznych kebabowniach falafela, smażonego kotleta z cieciorki i sezamu.

Co ważne, wyrabia się z niej także pozbawioną glutenu mąkę. A w połączeniu z awokado, masłem, olejem orzechowym, korzeniami, cynamonem, serami, mlekiem kokosowym itd. można z niepozornej cieciorki wyczarować prawdziwe cuda. Ja jednak najbardziej lubię hummus. Musi być idealnie gładki, zbalansowany, lekko pachnący kuminem, limonką lub cytryną, aksamitny, jasny i sezamowy. Żeby tak było, musisz zaopatrzyć się w tahini, a jeszcze lepiej przygotować własnoręcznie. To prosta pasta z sezamu, naprawdę łatwo ją zrobić w domu, nie wymaga wielkich nakładów pracy i funduszy.

Tahini

Składniki:

200 g sezamu
możesz dodać łyżkę oliwy

Przygotowanie:

Na suchą rozgrzaną patelnię wysyp sezam. Praż go na dość dużym ogniu przez 10-15 sekund, zdejmij z gazu i potrząsaj patelnią, lub dokładnie wymieszaj. Powinien lekko lśnić, być lekko złotawy, ale nie brązowy, bo zgorzknieje i straci lekko orzechowy posmak. Kiedy będzie idealnie uprażony, zdejmij go z ognia i przełóż do miski. Gdy wystygnie, zmiksuj go blenderem aż stanie się płynną pastą. Jeśli będzie zbyt suchy, dodaj łyżkę oliwy. Nie przyprawiaj, przełóż do słoiczka i trzymaj w lodówce, niezbyt długo, żeby tłuszcz nie zjełczał. Możesz w tahini marynować warzywa, mięsa i użyć do hummusu.

Hummus klasyczny

Składniki:

1 szklanka suchej ciecierzycy
1 szklanka pasty tahini
1/3 szklanki bardzo zimnej wody
3 łyżki soku z cytryny lub limonki
3 ząbki czosnku
2 łyżeczki sody
sól i przyprawy: kumin, pieprz, papryka, kolendra (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Dzień przed przygotowywaniem hummusu ciecierzycę zalej zimną wodą, koniecznie z łyżeczką sody. Wody ma być dwa razy tyle wody ile ciecierzycy. Zostaw cieciorkę na noc.

Następnego dnia odcedź ją i opłucz. Zalej świeżą wodą, dodaj łyżeczkę sody i zagotuj. Gotuj około 40 minut, lub do czasu, kiedy pojedyncze ziarenko cieciorki z łatwością rozgnieciesz w palcach - ma być maślane w środku, nie może być białe i suche. To bardzo ważne, idealny hummus wyjdzie tylko wtedy, kiedy idealnie ugotujesz cieciorkę.

Ugotowaną odcedź i opłucz. Przełóż do naczynia, dodaj tahini, sól, sok z cytryny i czosnek. Wszystko dokładnie zmiksuj lub zblenduj na bardzo gładką pastę, bez najmniejszej grudki. Do gęstej sezamowo-ciecierzycowej pasty dolewaj powoli lodowatą wodę i cały czas miksuj. Hummus zmienia kolor i nabiera przyjemnej, aksamitnej konsystencji. Blenduj do czasu aż woda idealnie połączy się z pastą i całość zmieni się w jasny, gładki krem. Z wierzchu obsyp go ulubionymi przyprawami i zieleniną, np. zieloną natką pietruszki, kolendrą i prażonymi orzechami lub migdałami.

Hummus z pieczonej marchwi

Składniki:

2-3 duże marchewki
1/3 szklanki pasty tahini
1-2 ząbki czosnku
sok z 1/2 cytryny
1/4 szklanki oliwy + oliwa do pieczenia
1/2 szklanki bardzo zimnej wody
papryka mielona, sól

Przygotowanie:

Marchewki obierz i umyj. Pokrój na mniejsze części. Wysmaruj oliwą, zawiń w folię do pieczenia i piecz około godziny w 170 st. C. Po upieczeniu marchewkę ostudź, dodaj pastę tahini, obrany czosnek i sok z 1/2 cytryny. Wszystko razem dokładnie zmiksuj. Powoli dodaj oliwę, a potem wodę, aż uzyskasz odpowiednią, łatwą do smarowania pieczywa konsystencję.

Dopraw solą i ulubionymi przyprawami. Z wierzchu możesz hummus udekorować świeżymi ziołami, np. kolendrą lub natką pietruszki.

Hummus fasolowy

Składniki:

1 szklanka suchej, drobnej białej fasoli
3/4 szklanki pasty tahini
1/4 - 1/3 szklanki lodowatej wody
2 łyżki soku z cytryny
2 ząbki czosnku
kilka listków rozmarynu (może być suszony)
kilka łyżek oleju rzepakowego lub z oliwek
sól, kumin i czarny pieprz

Przygotowanie:

Dzień przed przygotowywaniem hummusu fasolę zalej zimną wodą, ma jej być dwa razy tyle, ile fasoli. Zostaw na noc.

Następnego dnia fasolę odcedź i opłucz. Zalej świeżą wodą i gotuj godzinę. Ziarna mają być maślane, nie powinny być białe w środku. Ugotowaną fasolę odcedź i opłucz. Przełóż do miski, dodaj tahini, sól, sok z cytryny i czosnek i wszystko zmiksuj na bardzo gładką pastę. Do gęstej sezamowej pasty dolewaj powoli lodowatą wodę cały czas miksując aż woda połączy się z pastą i całość zmieni się w jasny, gładki krem. Przełóż gotowy hummus do miski i obficie zalej olejem, posyp rozmarynem i świeżo mielonym czarnym pieprzem.

Inspirowałem się blogami: jadlonomia.com i wegannerd.blogspod.com

Zobacz także
  • Kaszy manny, ze względu na wysoką zawartość glutenu nie powinni spożywać alergicy. Kasza manna: w wersji klasycznej i orientalnej, świetna też na leniwe, spód na pizzę i szarlotkę
  • Botwinka Botwinka klasyczna - przepis na klasyczną wiosenną zupę
  • Młoda kapusta z kotletem schabowym Przepis na duszoną kapustę oraz inne smaczne, wiosenne cuda
NAJCZĘŚCIEJ CZYTANE