Ajran - jak działa, jak go przyrządzić samemu, a jaki można kupić w sklepach

Magda Kłodecka
02.04.2014 19:13
A A A
ayran

ayran (fot. Wikimedia Commons)

Długowieczność, smukła sylwetka, piękna cera, niepowtarzalny smak, idealna potrawa dla gości - to ponoć zyski z picia ajranu. Co to takiego?
Ajran kojarzy się z gorącym klimatem i ostrymi, pikantnymi potrawami - podobno nie ma nic lepszego, co łagodziłoby ich palące działanie. Napój powszechnie piją mieszkańcy Turcji oraz Bliskiego Wschodu i Bałkanów.



Przepisy na ajran

W podstawowej wersji ajran składa się z jogurtu, wody i soli. Dopuszczalne są jednak modyfikacje składu, nic więc dziwnego, że każdy ajran inaczej smakuje. Zachowując tylko ten podstawowy skład, także można osiągnąć różne efekty, które będą zależeć od rodzaju jogurtu (polecane są głównie bałkański i grecki) oraz stopnia rozwodnienia napoju. W przepisach znaleźć można zalecenia, żeby jogurt mieszać z wodą w proporcjach 1:1 albo 1:2, a osoby niezdecydowane sugerują 1:1,5. Słownik Języka Polskiego PWN podaje z kolei, że ajran to "turecki napój ze słonego jogurtu, lodu i wody".

Sól to sprawa bezdyskusyjna, ale niekiedy dodaje się jeszcze pieprz. Niektóre receptury wspominają o cytrynie, mięcie, czosnku.

Kolejna sprawa to woda. Niektórzy zalecają dodawanie gazowanej, być może po to, żeby ajran wyglądał jak napój fermentowany. Inni radzą sobie w ten sposób, że miksują wodę z jogurtem na najwyższych obrotach tak długo, aż powstanie piana. Bezdyskusyjne jest tylko to, że przed podaniem trzeba go mocno schłodzić.

Ajran w sklepach

Ayran Dietan marki 2life, naturalnie gazowany kwaśny napój mleczny, cena 7,18 zł za litr

"Kwaśny napój mleczny wytwarzany już w dawnych czasach przez mieszkańców wiosek w górach Kaukazu. Legenda głosi, że Ayran to tajemnica długowieczności na Kaukazie. Piękności z Kaukazu wiedziały, że aby mieć smukłą sylwetkę i piękną cerę, należy pić Ayran" - zachęcają napisy na opakowaniu. W składzie są: woda, mleko pełne w proszku, sól (0,8%), bakterie kwasu mlekowego Lactobacillus bulgaricus. W 100 g jest: 19 kcal, 1,1 g białka, 1,4 g węglowodanów i 1 g tłuszczu.

Od redakcji: Pierwsze miejsce na liście składników zajmuje woda, czyli jest jej najwięcej.

Ayran napój turecki marki Candia, oryginalna turecka receptura, cena 6,80 zł za kg

"Ayran to popularny turecki napój z jogurtu, wody oraz odrobiny soli. Podaje się go na zimno (.). Wspaniały z posiekaną świeżą miętą. Na tureckiej prowincji napojem tym podejmuje się gości" - to rekomendacja producenta. Skład: mleko, woda, białka mleka, sól kuchenna, kwas mlekowy - regulator kwasowości, kultury bakterii jogurtowych. W 100 g: 47 kcal, białko 2,7 g, węglowodany 4 g, tłuszcz 2,2 g.

Od redakcji: Od kilku lat wciąż zapowiadany jako nowość. Ze składu wnioskować można, że w tym ajranie proporcje są bliższe zalecanym 1:1 (na pierwszym miejscu mleko, ponad dwukrotnie większa wartość energetyczna, ilość białka itd) niż 1:2.

Ayran turecki przysmak marki Maluta, cena 5,60 zł za kg

"Specyficzny smak", "tradycyjny napój turecki (.). Głęboka kwaśnosłona nuta smakowa ayranu nadaje nowy, niepowtarzalny smak potrawom, z którymi jest spożywany, np. młode ziemniaki z koperkiem, dania z grilla" - tym razem wyróżnione są walory smakowe.

Skład: mleko pasteryzowane, woda, odtłuszczone mleko w proszku, białka mleka, sól, kultury bakterii jogurtowych. W 100 g: 36 kcal, 2,2 g białka, 3,4 g węglowodanów, 1,5 g tłuszczu.

Od redakcji: Energetycznie ta wersja jest w środku, ale mleko również tu jest głównym składnikiem.

Ajran oferują też sklepy internetowe sprzedające arabskie specjały, ale nie zawsze jest on dostępny (np. w Dubaifoodl.istore.pl - 330 ml za 4 zł, chwilowo niedostępny; albo Arabskie.pl - 700 ml za 9,90 zł, w składzie ma stabilizatory E 440 i E 466).

Zobacz także
  • Botwinka Botwinka klasyczna - przepis na klasyczną wiosenną zupę
  • Młoda kapusta z kotletem schabowym Przepis na duszoną kapustę oraz inne smaczne, wiosenne cuda
  • Eskalopki cielęce Przepis na wiosenne eskalopki z Mazowsza
NAJCZĘŚCIEJ CZYTANE