Ile gospodyń, tyle sposobów na krupnik. Wspólnym mianownikiem są krupy, czyli kasza. Może być jęczmienna, perłowa, pęczak, proso, gryczana, owsiana, a nawet ryż. Największą tajemnicą tej zupy jest konsystencja. Za mało kaszy i będzie zbyt wodnista, za dużo - zbyt gęsta Krupniki naszych babć były esencjonalne, co najmniej w połowie objętości wypełnione mięsiwem, golonką, żeberkami, kością ze schabu i warzywami. Ja wolę delikatniejsze, na indyczym skrzydle, żołądkach drobiowych lub - jeszcze lepiej - cielęcym mostku. Dobrze jest poeksperymentować i wymieszać różne rodzaje mięsa. Lub zrobić krupnik na słodko.



Krupnik z kaszy perłowej i grzybów

Składniki:
50 dag wołowiny, cielęciny z kością lub innego mięsa
1/2 szklanki kaszy perłowej
2-3 dag suszonych grzybów
młoda włoszczyzna (bez kapusty)
listek laurowy, kilka ziaren ziela angielskiego
1/2 szklanki śmietany
pieprz, sól
2 litry wody


Przygotowanie:

Z mięsa, grzybów i włoszczyzny ugotuj wywar, dodaj ziele, listek. Warzywa i mięso muszą być miękkie. Po ugotowaniu wyłów warzywa (możesz ich użyć np. do sałatki jarzynowej), wyjmij też grzyby i mięso, pokrój w cienkie paski i wrzuć z powrotem do wywaru. Kaszę dokładnie opłucz, zalej zimną wodą, dodaj sól i gotuj do czasu, aż zmięknie. Odlej płyn, a kaszę dodaj do wywaru, podgrzej, przypraw pieprzem, solą i zabiel śmietaną.

Krupnik wiosenny (bez mięsa)

Składniki:
10 dag drobnej kaszy jęczmiennej
1 łyżka masła
1 porcja młodej włoszczyzny
2 duże ziemniaki
3 łyżki kwaśnej śmietany
1 łyżka drobno posiekanej rzeżuchy
1 pęczek naci pietruszki i koperku
1,5 litra wody


Przygotowanie:

Kaszę umyj, zalej zimną wodą (2-3 szklanki), daj połowę masła i gotuj do miękkości, od czasu do czasu mieszając. W osobnym garnku podduś na maśle pokrojoną drobno włoszczyznę, zalej trzema szklankami wody, dodaj pokrojone w plastry ziemniaki, osól i ugotuj.

Gdy kasza będzie miękka, połącz zawartość obydwu naczyń, zagotuj razem, przypraw rzeżuchą i posiekaną natką pietruszki. Na koniec zabiel zupę śmietaną.

Krupnik z kaszy owsianej na słodko

Składniki:
20 dag kaszy owsianej lub płatków owsianych
skórka z połowy cytryny
kawałek kory cynamonowej
garść rodzynek
2-3 żółtka
1/2 szklanki słodkiej śmietanki
1 łyżeczka masła
2 łyżki cukru
szczypta soli
2 litry wody


Przygotowanie:

Umytą kaszę lub płatki wrzuć na wrzącą wodę, dodaj sparzoną skórkę startą z cytryny i cynamon i gotuj pół godziny. Przelej przez sito do drugiego rondla, a kaszę przetrzyj. Dodaj sparzone rodzynki, rozkłócone żółtka, masło i śmietanę. Przypraw solą i cukrem. Podawaj z grzankami z drożdżowej bułki lub ze świeżą chałką.