Wybieram owoce mi瘯kie, soczyste, niezbyt du瞠, za to po brzegi wype軟ione mi瘯kim mi捫szem. Najbardziej smakuj mi te przecenione - na bazarku przy warszawskim Rondzie Wiatraczna kilogram kosztuje 1,50-2 z.



Zupa pietruszkowo-gruszkowa



W kuchni, jak w 篡ciu, istniej po陰czenia idealne. 奸ed z dobrze zmro穎n w鏚k, 獞ik豉 z chrzanem czy gruszka z pietruszk. Opr鏂z zupy mo積a wypr鏏owa po陰czenie gruszki, pietruszki i sera gorgonzola z gar軼i pistacji - mistrzostwo 鈍iata na talerzu!

Sk豉dniki:
1/2 kg pietruszki (korzenia, do dekoracji mo瞠 by natka)
2 gruszki
szklanka t逝stego mleka
odrobina wody lub bulionu warzywnego (gdyby krem by za g瘰ty)
oliwa do sma瞠nia
s鏊, pieprz, tymianek i migda造 pra穎ne do dekoracji


Przygotowanie:

W garnku o grubym dnie rozgrzej oliw, dodaj obran i pokrojon w plastry pietruszk i na niewielkim ogniu du j ok. 10 minut. Nast瘼nie dodaj obrane i wydr捫one gruszki i sma ca這嗆 przez 5-10 minut. Zalej warzywa wod tak, by je przykry豉. Gotuj przez kwadrans pod pokrywk - pietruszka ma by mi瘯ka.

Upra migda造 na suchej patelni (mog by te pestki s這necznika lub orzechy w這skie). Do mi瘯kich warzyw dodaj mleko i ca這嗆 zblenduj na g豉dki krem. Je郵i b璠zie zbyt g瘰ty, dolej wod lub mleko. Dopraw sol, pieprzem i tymiankiem, na talerzu udekoruj natk i nasionami.

Jogurtowy placek z gruszk



Nie ma mowy, 瞠by ciasto nie wysz這, nawet wyrabia go nie trzeba, wystarczy po陰czy sk豉dniki i upiec, a efekt jest zniewalaj帷y!

Sk豉dniki:
1/2 kg m彗i
230 g cukru
2 jaja
500 ml jogurtu naturalnego
150 ml oleju ro郵innego
1,5 造瞠czki sody oczyszczonej
sok i sk鏎ka z limonki
3-4 dojrza貫 gruszki


Przygotowanie:

Jaja ubij z cukrem na puszyst bia陰 mas. Dodaj sok i sk鏎k z limonki, olej i jogurt. Delikatnie wymieszaj i powoli dodawaj przesian m彗 z sod. Nie wyrabiaj ciasta, nie miksuj, wystarczy po陰czy sk豉dniki. Ciasto przelej do formy wysmarowanej mas貫m lub wy這穎nej papierem do pieczenia. Na wierzchu u堯 plasterki wydr捫onej i obranej gruszki. Piecz w temperaturze 160 st. C przez ok. 50 minut. Zajadaj ze szklank zimnego mleka.

Gruszki i jab趾a pod kruszonk



Ten deser mo瞠 kojarzy si z jesienn s這t, ale jest dobry zawsze! Mo積a go je嗆 na gor帷o popijaj帷 kakao, albo na zimno z ga趾 waniliowych lod闚.

Sk豉dniki:
2-3 kwa郾e jab趾a
3-4 gruszki
2 造磬i soku z cytryny
2 造磬i cukru waniliowego
1 造磬a cynamonu
drobno posiekany kawa貫k imbiru


Sk豉dniki na kruszonk:
200 g m彗i
80 g cukru pudru
120 g zimnego mas豉


Przygotowanie:

Umyte i obrane owoce pokr鎩 w kostk, wymieszaj z sokiem z cytryny i posiekanym imbirem. Wsyp cukier waniliowy i cynamon i zostaw na kilka minut. Mas這, cukier i m彗 szybciutko zagnie na kruszonk. Owoce prze堯 na blaszk lub do naczynia 瘸roodpornego, z wierzchu pokrusz kruszonk i zapiekaj ok. 50 minut w temperaturze 170 st. C. Ma by chrupi帷a!