Przepis na kotlet mielony - bez zbędnych ulepszeń

Ma być tak, jak kiedyś, ma być jak u babci. Nie ma lepszego towarzystwa do dobrze usmażonego mielonego, jak buraczki na ciepło i ziemniaki tłuczone z masłem. To obiadowy klasyk, jak Polska długa i szeroka. Tradycja zobowiązuje, smażenie mielonych trzeba się nauczyć.



Składniki na kotlety mielone

  • - 1/2 kg mięsa mielonego (klasyczne są wołowo-wieprzowe)
  • - 1 kajzerka, najlepiej czerstwa,
  • - mleko, lub ewentualnie woda do wymoczenia bułki,
  • - 1 niewielka cebula drobno posiekana lub starta,
  • - 1 jajo,
  • - łyżeczka soli i pół łyżeczki czarnego pieprzu (ew. szczypta majeranku),
  • - tarta bułka do obtaczania kotletów,
  • - tłuszcz do smażenia (najlepiej smalec).


Wykonanie kotletów mielonych

Bułkę zalej mlekiem i odstaw na 10 minut. W tym czasie drobno posiekaj cebulę. W misce wymieszaj mięso, jajko, siekaną cebulę, sól, pieprz i dokładnie odciśniętą bułkę.

W trakcie wyrabiania możesz do mięsa dolać odrobinę wody, trzeba mieszać aż mięso ją wchłonie i nie będzie się kleiło do rąk. Im dłużej będziesz wyrabiać, tym kotlety wyjdą lepsze. Dlatego absolutne minimum to 5-7 minut. Uformuj kotlety nie za duże, najlepiej wielkości pięści. Obtaczaj każdy w tartej bułce. Dobrze rozgrzej tłuszcz (inaczej kotlety go wchłoną) i smaż na rumiano z każdej strony.

Uważaj, żeby się nie przypaliły! Kiedy będą już złote, zmniejsz ogień, przykryj patelnię i smaż jeszcze 3-4 minuty, żeby w środku nie były surowe. Idealne będą chrupiące na wierzchu i wilgotne w środku.

Do tego polecamy ziemniaki, koniecznie tłuczone z masłem i zasmażane buraczki. To będzie prawdziwie królewski obiad.