Lubię esencjonalny, ale prosty smak tej zupy z kromką razowego chleba. Nie żałuję do niej czosnku, majeranku i białej kiełbasy - bez niej ani rusz! Kupuję ją u sprawdzonego sprzedawcy. Zawiera dobrej jakości szynkę, łopatkę, podgardle, majeranek, pieprz i nutę czosnku, a że nie jest długo peklowana, kolorem nie przypomina różowiutkiej, za to straszliwie chemicznej kiełbasy z marketów. Cóż, kosztuje więcej, bo 18 zł za 1 kg, ale najważniejsza jest jakość. Nie liczę się też z groszem jeśli chodzi o żur. Zdarza mi się wcześniej nastawić zakwas, ale przezornie mam też upatrzony gotowy - ekologiczny, bez konserwantów i polepszaczy; za litr płacę ok. 6 zł.



Przepis na żur chrzanowy z białą kiełbasą

Podane poniżej składniki starczą na spory garnek, spokojnie naje się nią 8-10 zimowych głodomorów.

Składniki:
4-5 białych kiełbas (ok. 1/2 kg)
30 dag wędzonego boczku
20 dag wędzonego podgardla
1 l żuru
200 g chrzanu (bez dodatków)
pół główki czosnku
4 cebule
5-6 jaj na twardo
5-6 ziemniaków
2 marchewki
5 łyżek kwaśnej śmietany
olej do smażenia
pieprz, sól, majeranek, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz biały, kminek


Przygotowanie:

Boczek pokrój w dość grube plastry, 2-3 ząbki czosnku rozgnieć z solą, daj 4-5 listków laurowych i sporo majeranku, zalej 3 litrami wody, dodaj kiełbasę i zagotuj na niewielkim ogniu.

Podgardle pokrój w drobną kostkę i smaż na patelni, a kiedy zacznie się rumienić dodaj pokrojone w kostkę 3 cebule. Smaż całość aż cebula się zeszkli. Przypraw obficie majerankiem, białym pieprzem i dodaj wszystko do gotującego się boczku z kiełbasą.

Kolejną cebulę opal nad palnikiem albo zgrilluj na suchej patelni tak, by się przypaliła, i dodaj do gotującego się wywaru. Dorzuć też marchewkę pokrojoną w plasterki.

Wyjmij gotujący się boczek, ostudź go i pokrój w drobniejszą kostkę, w tym czasie do gara dodaj skrojone w większą kostkę ziemniaki. Boczek delikatnie grilluj na suchej patelni, żeby lekko się zrumienił, wystarczy 4-5 minut. Skwareczki dodaj do wywaru i w tym momencie możesz dolać wymieszany dokładnie żur (na dnie butelki zbiera się osad, który jest kwintesencją całości).

Z ugotowanych na twardo jaj wyjmij żółtka, a białka odłóż na bok. Następnie do żółtek dodaj 4 łyżki gorącego wywaru, widelcem dokładnie go wymieszaj z żółtkami. Do rozgniecionych i lekko przestudzonych żółtek dodaj śmietanę i chrzan, dokładnie wszystko wymieszaj, następnie znów dolej kilka łyżek zupy z garnka, żeby zagrzać wymieszaną z żółtkami i chrzanem śmietanę, po czym ogrzaną masę powoli wlej do garnka z zupą. Na koniec dodaj pokrojone w kostkę białka. Całość wymieszaj, dopraw solą, pieprzem, nie żałuj majeranku, posmakuj. Możesz dodać łyżkę miodu - to uszlachetni smak. Jeśli nie lubisz zjadać kiełbasy w całości, możesz ją wyjąć z garnka, lekko ostudzić i pokroić w mniejsze kawałki. Zupa będzie gotowa, kiedy ziemniaki i marchewka zmiękną.