Te racuchy to jedno z moich najwspanialszych wspomnień z dzieciństwa. Siarczysty mróz, a mrozy na Suwalszczyźnie potrafią być tęgie. Mam jakieś 10 lat, skostniały, bez czucia w nogach, wracam z sanek, bo na podwórku robi cię ciemno. Do domu daleko, na szczęście po drodze mieszka babcia Irenka. - Dzieciaku, strasznie zmarzłeś, wchodź szybko i drzwi zamykaj, bo mi drożdże przeziębisz! Do mamy zadzwoń, powiedz, że jesteś u mnie, a ja w tym czasie nasmażę racuchów z jabłkami. Chcesz? - pyta babcia, a ja już czuję ich zapach. Drożdżowe ciasto o konsystencji gęstej śmietany rośnie w glinianej misze i czeka.

Smaku tych racuchów nie zapomnę nigdy! Lekko maślane, chrupiące, w środku delikatne, puszyste i wypełnione po brzegi kwaśnymi jabłkami, obsypane cukrem pudrem, który babcia z namaszczeniem przesiewała przez maleńkie sitko. Od tego dnia minęło 25 lat. Babci Irenki już nie ma, zostały wspomnienia, zdjęcia, zapamiętane smaki i przepis na drożdżowe racuchy



Drożdżowe racuchy z jabłkami

Składniki:

2-3 łyżki cukru
2 żółtka
1 łyżka drożdży
1 szklanka mleka
1 szklanka mąki
1-2 jabłka, najlepiej szara reneta
40 g roztopionego masła
cukier puder do posypywania
olej lub klarowane masło do smażenia


Przygotowanie:

Utrzyj żółtka z cukrem, w dużym kubku pokrusz drożdże i zalej je lekko podgrzanym mlekiem. Przelej do większej miski, dodaj żółtka, roztopione i przestudzone masło, wsyp mąkę. Dokładnie wymieszaj, ma powstać ciasto o konsystencji gęstej śmietany. Przykryj je ściereczką i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce, np. w gdzieś obok kaloryfera, żeby urosło. W tym czasie uważaj na przeciągi, bo możesz "przeziębić" drożdże, a wtedy nie urosną.

Jabłka obierz i pokrój w cienkie plasterki.

Rozgrzej tłuszcz na patelni, wylej łyżkę ciasta (jeśli będzie się kleić do łyżki, możesz ją posmarować olejem). Na placku ułóż plaster lub dwa plastry jabłka i zalej łyżką ciasta, tak by przykryło owoce. Smaż na dosyć dużym ogniu, ale uważaj, żeby nie przypalić racuchów. Kiedy zarumienią się z jednej strony, natychmiast odwróć na drugą.

Usmażone racuchy osącz na papierowym ręczniku, z wierzchu dokładnie posyp cukrem pudrem. Zjadaj z zimnym mlekiem, lub jeszcze lepiej - z gorącym kakao.

Zobacz także przepis na racuchy z serem