Zapiekam na nim praktycznie wszystko: boczek, łososia, pomidory suszone i świeże, kapary, cukinie, śledzie, ser kozi, fetę, grzyby, czerwoną cebulę, granat, chorizo, suszone śliwki, ziemniaki, oliwki, dynię, ser pleśniowy, pory, kalarepa, indyka, szparagi, tuńczyka, rabarbar. Staram się, żeby zawsze w zamrażarce mieć zapas kruchego maślanego ciasta lub przynajmniej gotowe ciasto francuskie, które za grosze kupuję w dyskontach.

Przy szykowaniu kruchego obowiązuje jedna zasada: należy szybko je zagnieść; ugniatane za długo zbytnio nagrzeje się od ciepła rąk, a tarta wyjdzie twarda. Lubię też kruche spody z dodatkiem chudego twarogu. Ciasto nabiera wtedy nieprawdopodobnej kruchości i delikatności, naprawdę warto spróbować.



Przepis na tartę z boczkiem i porami

Ta tarta jest prosta, ale wyjątkowa dzięki słodkawemu posmakowi lekko podgotowanego pora, który doskonale się komponuje ze zrumienionym na patelni boczkiem i aromatem gałki muszkatołowej. W przypadku kruchego spodu nie uznaję żadnych zamienników - musi być prawdziwe masło! Na tę ilość mąki najlepsza jest forma o średnicy 28 cm.

Składniki na ciasto:
220 g pszennej mąki
130 g dobrze schłodzonego masła + masło do wysmarowania formy
110 g chudego twarogu
2 żółtka
szczypta gałki muszkatołowej, pieprz i sól do smaku


Składniki na nadzienie:
800 g pora (najlepiej białej części)
220 g wędzonego boczku
4 jaja
250 ml śmietany 18 proc.
4-5 łyżek tartego twardego sera
gałka muszkatołowa, pieprz, sól do smaku
1 łyżka natki pietruszki


Przygotowanie:

Przesianą przez sito mąkę posiekaj z twardym masłem i twarogiem, dodaj żółtka, gałkę i sól. Szybciutko zagnieć ciasto i schowaj do lodówki na co najmniej pół godziny.

Pory przekrój na pół i podziel na trzy-, czterocentymetrowe kawałki. Gotuj je w osolonej wodzie nie dłużej niż 5 minut.

Pokrojony w drobną kostkę boczek zrumień na patelni, dodaj obgotowane pory, dopraw solą, pieprzem i gałką. Pory mają być szkliste (ok. 5 minut).

Formę do tarty dokładnie wysmaruj masłem i wylep ciastem, formując niezbędny rant. Ciasto nakłuj widelcem i podpiekaj kwadrans w temperaturze 220 st. C.

Jajka ubij ze śmietaną i przyprawami. Na podpieczone ciasto wyłóż nadzienie i zalej jajkami ze śmietaną. Posyp z góry żółtym serem. Wstaw do pieca i piecz 20-25 minut. Przed podaniem udekoruj posiekaną drobno natką pietruszki.