Marynowane truskawki:

 

Biszkopt:

  • jajka
  • 40 g cukru
  • 60 g mąki
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • tłuszcz i bułka tarta do tortownicy

 

Krem:

  • 1 szklanka mleka
  • 3 żółtka
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 1 szklanka śmietanki 30%

 

Sposób przygotowania

Cukier podgrzewamy w rondlu; aby się za szybko nie skarmelizował, dodajemy łyżkę wody, mieszając. Gdy uzyskamy klarowny syrop, dodajemy wino oraz przyprawy i gotujemy 30 minut na średnim ogniu. Jeśli wino jest bardzo aromatyczne, możemy zrezygnować z goździków i cynamonu.

Fot. Jarosław Madejski

Cedzimy marynatę przez sitko lub gazę, studzimy. Truskawki myjemy, osuszamy, usuwamy szypułki. Zalewamy owoce przestudzoną marynatą i odstawiamy na godzinę.Przygotowujemy biszkopt (możemy to zrobić dzień wcześniej). Ubijamy białka na sztywną pianę, stopniowo dosypując cukier. Dodajemy żółtka i przesianą mąkę (oba rodzaje), bardzo delikatnie mieszamy (nie za długo). Przekładamy masę do natłuszczonej i obsypanej bułką tartą tortownicy o średnicy 26 cm. Pieczemy 20 minut w 200°C, studzimy. Robimy krem: zagotowujemy niepełną szklankę mleka, żółtka ucieramy na puch z łyżką cukru pudru.

Fot. Jarosław Madejski

Do kogla-mogla dodajemy proszek budyniowy i pozostałe zimne mleko (kilka łyżek), mieszamy. Masę żółtkową łączymy z gotującym się mlekiem, mieszając. Uważamy, by nie doprowadzić do wrzenia, bo żółtko się zetnie. Powstały budyń całkowicie studzimy, mieszając od czasu do czasu, by nie powstał kożuch. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno z pozostałym cukrem pudrem. Dodajemy partiami do masy budyniowej, lekko mieszając. Wykładamy krem na biszkopt i wstawiamy do lodówki.

Fot. Jarosław Madejski

Odcedzamy truskawki i przygotowujemy sos: marynatę mieszamy z mąką ziemniaczaną i zagotowujemy. Truskawki kładziemy na krem i polewamy sosem. Ponownie wstawiamy do lodówki i dobrze schładzamy.

Fot. Jarosław Madejski