(dla 4 osób)

 

Składniki

 

Sposób przygotowania

Obieramy 4 pomarańcze, usuwając albedo. Wycinamy fileciki spomiędzy błonek. Z resztek pomarańczy oraz dwóch pozostałych owoców wyciskamy sok i cedzimy go.

 

Fot. Jarosław Madejski

 

Laski wanilii kroimy wzdłuż, wyskrobujemy ziarenka. Rozgrzewamy miód i dodajemy wanilię - laski i ziarenka.

 

Fot. Jarosław Madejski

 

Zagotowujemy, wkładamy fileciki pomarańczy, gotujemy 10 minut, aż miód zgęstnieje, a pomarańcze będą szkliste. Studzimy, wyjmujemy wanilię. Połowę miodu pomarańczowego mieszamy z jogurtem, sokiem i winem.

 

Fot. Jarosław Madejski

 

Wstawiamy masę do zamrażalnika. Po godzinie mieszamy, po kolejnych 30 minutach - znowu itd. co pół godziny, aż sorbet zamarznie. Na początku, gdy masa sorbetowa jest płynna, mieszamy rózgą - dzięki temu sorbet napowietrzy się i będzie puszysty.

 

Fot. Jarosław Madejski

 

Mieszając sorbet, rozbijamy lód na igiełki; im częściej mieszamy, tym są mniejsze, a masa bardziej gładka i puszysta. Gdy sorbet zamarznie, "rozbijamy" go mikserem, aby go jeszcze bardziej napowietrzyć. Przed podaniem polewamy resztą pomarańczowego miodu.



Rady:

  • Sorbet zamarznie szybciej w szerokim, płaskim naczyniu. Mieszanie rozpoczynamy jak wyżej (po godzinie zamrażania), ale robimy to częściej - co 15-20 minut.
  • Miód pomarańczowy można przechowywać w lodówce przez kilka tygodni. Jeśli zrobimy go więcej, sprawdzi się jako sos do innych deserów lub jako dodatek do mięs albo sosu do pieczeni.
  • Nie zwiększamy podanej w przepisie ilości wina - im więcej damy alkoholu, tym trudniej będzie zamrozić sorbet.
  • Deser możemy również przygotować w maszynce do lodów.
  • Jeśli chcecie kupić niepryskane, dojrzałe na drzewie (nie w dojrzewalni) pomarańcze, polecamy stronę incampagna.pl. Firma dostarczy wam je do domu [red.].