Kozieradka - jak to jeść?

Olga Badowska
28.03.2013 , aktualizacja: 28.03.2013 12:31
A A A Drukuj
Nasiona kozieradki

Nasiona kozieradki (Fot. Paweł Kiszkiel)

Kozieradka to roślina strączkowa. Jej złotawe twarde nasiona są popularną przyprawą w kuchni indyjskiej i blisko-wschodniej. Ale z czym i jak stosować ją nad Wisłą

Używa się?tam także liści, ale my skupimy się na nasionkach. W smaku są gorzkawe, po zmieleniu lub zagotowaniu mają intensywny orzechowy zapach. Używa się ich do produkcji sztucznego syropu klonowego. Są też jednym z głównych składników proszków curry.

Nie kupujcie mielonej kozieradki, utrzyjcie ją w moździerzu lub w młynku do kawy. Kiedy w przepisie chodzi o całe nasiona, trzeba je wcześniej podprażyć.

Dodawajcie kozieradkę do?chutneyów, pikli, falafeli, pikantnych zup, do curry?i potraw z?ziemniaków, do pomidorów i ryb.

Do niektórych dań dobrze jest dodać namoczone nasiona. Proporcja następująca: 1/2 szklanki zimnej wody na?2?łyżki kozieradki. Zalejcie na całą noc. Używajcie spęcz-niałych nasionek, do wody z moczenia dolejcie odrobinę wrzątku, posłódźcie miodem i wypijcie jak herbatę - pycha!

Przygotujcie domową musztardę. Moczcie przez noc 80 g gorczycy i 40 g kozieradki w 170 ml octu jabłkowego. Doprawcie 1/3 łyżeczki cynamonu i?1?łyżeczką imbiru. Zmiksujcie z 2 ząbkami czosnku, 120?ml syropu klonowego, 4?łyżkami octu i posólcie.

Upieczcie ciasto. Wymieszajcie 2 szklanki kaszy manny z 1,5 szklanki mąki pszennej oraz po 1/2 szklanki oliwy i oleju. Odstawcie na godzinę. Z 3?szklanek cukru, 1,5?szklanki wody i kilku kropel soku z cytryny zróbcie syrop. Gotujcie 1/4 szklanki nasion kozieradki w 2 szklankach wody przez 20 minut. Odcedźcie, zostawiając wodę. Do kaszy z mąką i olejem dodajcie 7 g suchych drożdży, 1/2?łyżeczki proszku do?pieczenia i szczyptę soli.
Powoli dodawajcie nasiona i?szklankę wody z ich gotowania. Formę (20 x 30 cm) wysmarujcie tahiną, włóżcie ciasto, ponacinajcie je w romby. Po godzinie wstawcie do piekarnika (200°C) na 40 minut. Po wyjęciu zalejcie syropem.

Zróbcie pastę do chleba. Podsmażcie 1 cebulę i 2 ząbki czosnku (posiekane) na na 60 ml oliwy. Dodajcie 2?łyżki namoczonej kozieradki, 2 posiekane pęczki kolendry, 2 posiekane papryczki chilli, miąższ z 2 pomidorów. Podprażcie po 1/2 łyżeczki kuminu, nasion kolendry, mielonego kardamonu, białego pieprzu. Zmiksujcie wszystko, doprawcie sokiem z limonki i solą.

Dodajcie trochę zmielonej kozieradki do domowego sosu toffi. Fajnie smakuje z lodami waniliowymi.

Kozieradka wchodzi w skład bengalskiej przyprawy panch phoron. Zrobicie ją, łącząc jednakowe części kozieradki, czarnuszki, gorczycy,
kuminu i nasion fenkuła.

Zobacz więcej na temat:

Komentarze (1)
Zaloguj się
  • avatar

    Gość: Donat

    Oceniono 1 raz -1

    Nie wiem czy kozieradkę się je. Na pewno jest to zioło, które w czystej postaci pomaga na wypróżnienia, stosuje się też maź z kozieradki na bolące miejsca. Jest też składnikiem przyprawy curry.

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX

Konkurs

Perfekcyjnie tradycyjnie

Uwolnij swoją kulinarną kreatywność!