Marmite. Z czym to się je?

Olga Badowska
08.01.2013 12:38
A A A
Marmite

Marmite (Fot. Andrzej Krasowski)

Marmite to gęsta, brunatna pasta - esencja produkowana z ekstraktu drożdży, które pozostały po warzeniu piwa. Jak i do czego ją używać?

Chyba do żadnego produktu określenie "albo się go kocha, albo nienawidzi" nie przylgnęło tak mocno, jak do tego. Marmite jest dziwna: słona, bogata w umami - intensywny, "mięsny" smak. Choć jest wegetariańska, smakuje trochę jak sos z pieczeni.

Najczęściej jada się marmite na toście z masłem i np. z cheddarem. Odważniejsi mogą, zamiast sera, położyć na grzance z pastą rozgniecionego banana. Smakuje dziwnie, ale całkiem nieźle.

Możecie wykorzystywać marmite w bardziej pomysłowy sposób: dosmaczać nią gulasze, grzybowe farsze, zupy (np. dyniową, pomidorową, cebulową, z soczewicy, ogonową) albo?rozcieńczyć ją wodą, wymieszać z miodem czy melasą i potraktować jak glazurę do pieczonej wołowiny, kurczaka czy jagnięciny.

Dodajcie trochę marmite do ciasta na chleb. Ładnie go zabarwi i nada wyrazisty smak. Albo?posmarujcie odrobiną pasty wegańskie burgery - będą smaczniejsze.

Zróbcie szybki makaron. Podsmażcie na złoty kolor kilka plasterków boczku pokrojonego w kostkę lub?ciemnych pieczarek. Ugotujcie 150 g azjatyckiego makaronu jajecznego, połączcie 1/2 szklanki wody z gotowania z 2 łyżkami marmite, odcedźcie kluski i wymieszajcie wszystko razem. Doprawcie świeżym oregano lub kolendrą.

Podsmażcie na oliwie posiekane: 2 małe cebule i ząbek czosnku z 1?łyżeczką brązowego cukru. Gdy się skarmelizują, wsypcie 1 łyżkę mąki, smażcie minutę, a potem dodajcie 100 ml ciemnego piwa (ja wlałam czarną Fortunę), 1 szklankę bulionu i 1 łyżeczkę marmite. Kiedy zawrze, zmniejszcie ogień i gotujcie jakieś 10 minut. Sos jest świetny do smażonych kiełbasek jagnięcych.

Ostry sos do pieczonego kurczaka: usmażcie na?oliwie cebulę pokrojoną w piórka, dodajcie 2 łyżki brązowego cukru, 1 łyżeczkę marmite, po 1/2 łyżeczki ciemnego sosu sojowego i harissy (lub sambal oelek), po 1 łyżce octu jabłkowego i wody. Zagotujcie i podajcie.

Podgotujcie 1/2 kg obranych ziemniaków, odcedźcie, wymieszajcie z 1?łyżeczką marmite. Ułóżcie na blasze, skropcie oliwą i pieczcie 40 minut w 200°C. Podobnie możecie przygotować marchewki albo?pietruszki.

Do domowych frytek zróbcie sos z marmite. Wymieszajcie 100?g kwaśnej śmietany 22%, 2 łyżki dobrego majonezu i pastę do?smaku. Doprawcie solą (z?umiarem, bo marmite jest słona!), białym pieprzem i sokiem z cytryny.

Zobacz także
  • Balsamka - gorzki ogórek Balsamka ogórkowata, czyli gorzki ogórek
  • Soliród. Ten dostępny w Polsce 
(w supermarketach, paczko-
wany) pochodzi z Izraela.
Soliród w kuchni
  • Pitaja Pitaja czyli smoczy owoc
NAJCZĘŚCIEJ CZYTANE