Domowy rosół. Krok po kroku

Paweł Kałuski
30.10.2012 , aktualizacja: 30.10.2012 12:10
A A A Drukuj
Rosół

Rosół (Fot. Jarosław Madejski)

Gdy zapach rosołu roznosi się po domu, człowiek w podskokach i ze śpiewem na ustach biegnie do stołu. Bo ta najczystsza i najbardziej oczywista z zup potrafi być dziełem ze wszech miar wybitnym

(na 2 litry rosołu)

 

Składniki

 

1 pęczek włoszczyzny:

 

Sposób przygotowania

1. Kurczaka i wołowinę kroimy na kawałki i myjemy pod zimną bieżącą wodą.

2. Obraną cebulę obieramy, kroimy na połówki i przypiekamy na patelni (bez tłuszczu) lub nad gazem.

3. Mięso wkładamy do garnka i zalewamy zimną wodą, tak aby w całości zostało przykryte. Dodajemy obrane i umyte warzywa. Dodajemy także sól i kilka ziaren pieprzu.

 

Fot. Jarosław Madejski

 

4. Powoli podgrzewamy, ale tak, by przez dłuższy czas nie dopuścić do zagotowania. Kilkakrotnie zdejmujemy łyżką powstającą na powierzchni pianę, by zapobiec mętnieniu rosołu.

5. Rosół gotujemy na maleńkim ogniu 3-6 godzin, co jakiś czas dolewając odrobinę zimnej wody. Pod koniec gotowania wkładamy na kilka minut (na sitku) umytego pomidora.

6. Smak rosołu będzie bardziej interesujący, jeżeli do wywaru dodamy 1 goździk lub kilka ziaren kopru włoskiego. Podajemy go na talerzach lub w bulionówkach.

 

Fot. Jarosław Madejski

Zobacz więcej na temat:

Komentarze (81)
Zaloguj się
  • avatar
  • avatar
  • avatar

    Gość: *-*

    Oceniono 43 razy 37

    Włoszczyznę wrzuć już po odszumowaniu mięsa, tuż po jego zagotowaniu. Wody wlej od razu tyle, ile chcesz rosołu, bez dolewania. Dwie godziny na małym ogniu - tak, żeby tylko pyrkał - wystarczy. Po co rozgotowywać warzywa i mięso? Po ugotowaniu wyjmij warzywa i mięso z rosołu. Pozostawiona w nim na dłużej marchewka powoduje, że rosół staje się zbyt słodki. No i szybciej też kwaśnieje w garnku. Smacznego.

  • avatar
  • avatar
  • avatar
  • avatar
  • avatar

    Gość: Cohen

    Oceniono 25 razy 15

    1) rosół gotuje się w emaliowanym garnku jeśli ma działać jak rosół
    2) obowiązkowe są liście laurowe wrzucone razem z mięsem bo bez nich to ci.pa a nie rosół
    3) pomidor na metalowym sitku to objaw jakiejś mistycznej paranoi
    4) dolewanie zimnej wody dopiero jak przyjdą goście a nie tak od razu

  • avatar

    Gość: no ja !!!

    Oceniono 15 razy 11

    Można dolewać wodę, ale tylko zimną !!! Od zimnej wody mięso kruszeje. Natomiast uważam, że kurczak gotowany ponad 3 godziny rozpadnie się na miazgę. Ja wyjmuję go jak tylko mięsko kurczaka sprawdzone widelcem okazuje się miękkie.

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX