(dla 4 osób)

 

Składniki

 

Do polania:

  • 1/2 kostki masła
  • 6 łyżek bułki tartej
  • 1 łyżka cukru

 

Sposób przygotowania

1.  Ziemniaki studzimy i przeciskamy przez praskę. Najlepiej zrobić to  dwukrotnie  aby na pewno nie zostały w nich jakieś grudki.

2 Masę ziemniaczaną mieszamy na stolnicy z mąką, jajkami oraz szczyptą soli. Zagniatamy, dopóki masa nie będzie jednolita.

3 Stolnicę wysypujemy grubą warstwą mąki. Ciasto, również mocno posypane mąką, rozwałkowujemy na kwadrat, a następnie składamy na trzy.

 

 

4 Ciasto turlamy po stolnicy, rozciągając je na boki, tak by powstał gruby wałek 5-centymetrowej szerokości. Kroimy go na 5-centymetrowe plastry.

5 Każdy kawałek chwilę turlamy w dłoni i formujemy w nim gniazdo. 5

6 Wkładamy w nie 1/2 śliwki ze szczyptą cukru i cynamonu. Knedle zlepiamy i gotujemy w osolonej wodzie 20 min. 6