Ciasto francuskie (na 4 tarty) ciasto podstawowe:

  • 200 g mąki
  • 1/2 jajka (całe jajko rozbełtujemy i dzielimy na pół)
  • 1 łyżka octu
  • szczypta soli
  • 100 ml wody

 

Ciasto maślane:

  • 250 g masła
  • 50 g mąki

 

Składniki tarty (na 1 porcję):

 

Sposób przygotowania

Robimy oba ciasta, zagniatając ich składniki i odstawiamy na 30 min do lodówki. Ciasto podstawowe rozwałkowujemy tak, by brzegi były cieńsze. Na środku układamy ciasto maślane i zawijamy rogi ciasta podstawowego. Wałkujemy razem w formę prostokąta i odstawiamy do lodówki. Składamy ciasto, zaginając boki do środka, a następnie całość składamy na pół. Ponownie wałkujemy, schładzamy przez 20 min i znów rozwałkowujemy. Powtarzamy to 4 razy. Po ostatnim wałkowaniu jeszcze raz wkładamy ciasto do lodówki. Karmelizujemy cukier i zalewamy śmietanką. Redukujemy przez 3-4 min. Dodajemy migdały i miód. Mieszamy i odstawiamy. Z ciasta wycinamy okrąg o śr. 23 cm. Smarujemy go masą migdałową i układamy plasterki śliwek. Pieczemy w 180°C 20-25 min. Podajemy z lodami posypanymi cynamonem. Dekorujemy porzeczkami i listkami mięty.