(dla 6 osób)

Ciasto:

  • 200 g mąki
  • jajko
  • 1 łyżka wody
  • szczypta soli
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 100 g miękkiego masła + masło do formy

 

Masa jabłkowa:

 

Masło karmelowe:

  • 60 g cukru
  • 1 łyżka wody
  • 60 g miękkiego masła

 

Polewa:

  • 100 g cukru
  • 60 ml wody

 

Sposób przygotowania

Składniki ciasta miksujemy, formujemy placek i odstawiamy na godzinę do lodówki. Jabłka obieramy i kroimy na połówki lub ćwiartki (zależnie od wielkości), usuwając gniazda nasienne. Skrapiamy sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. Smarujemy masłem formę o średnicy 23 cm i głębokości 5-6 cm. Musi być szczelna, inaczej podczas pieczenia wycieknie z niej karmel. Przygotowujemy masło karmelowe. W rondelku podgrzewamy wodę z cukrem, mieszając, aż cukier się rozpuści. Gotujemy powoli, bez mieszania, aż powstanie złotobrązowy karmel. Dodajemy masło (fot. 1), zdejmujemy z ognia i mieszamy do momentu połączenia się masła z karmelem. Wlewamy do formy i rozprowadzamy. Na masie układamy jabłka, wypukłymi grzbietami do dołu, tak aby było między nimi jak najmniej przerw (fot. 2). Rozwałkowujemy ciasto na grubość 3 mm i wycinamy z niego koło o średnicy 24,5 cm (o 1,5 cm większej niż średnica formy). Okrągły placek układamy na jabłkach, dociskając lekko po bokach, i nakłuwamy, by dać ujście parze powstającej podczas pieczenia (fot. 3). Pieczemy 35 minut w 200°C, by ciasto nabrało złotobrązowego koloru, a jabłka pozostały półtwarde. Studzimy 15 minut na kratce. Obkrawamy ciasto dookoła, aby mieć pewność, że oderwie się od ścianek, przykrywamy formę talerzem i odwracamy tartę. Jabłkowo-karmelowy sok z dna formy odstawiamy. Robimy polewę. Z cukru i wody przygotowujemy karmel i dodajemy do niego sok z tarty. Gotujemy, aż powstanie syrop, i polewamy nim wierzch ciasta.

Zdjęcie Kenwood HM792 Zdjęcie Zelmer 481.6 Symbio Zdjęcie Morphy Richards Fusion 48954
Kenwood HM792 Zelmer 481.6 Symbio Morphy Richards Fusion 48954
źródło: Okazje.info