Jak wyluzować kaczkę?

Witek Iwański
07.08.2012 , aktualizacja: 08.08.2012 11:41
A A A Drukuj
Faszerowane udka kacze z purée ziemniaczanym, karmelizowanymi warzywami i smażonymi kurkami

Faszerowane udka kacze z purée ziemniaczanym, karmelizowanymi warzywami i smażonymi kurkami (Fot. Kuba Mount / AG)

Luzować kaczkę? Wydaje się to trudne, sekret polega jednak na tym, w jakim porządku i w którym miejscu ponacinać mięso przy korpusie, aby dało się ono łatwo oddzielić od kości

Faszerowane udka kacze z purée ziemniaczanym, karmelizowanymi warzywami i smażonymi kurkami

 

(Dla 2 osób)

 

Składniki

 

Sposób przygotowania

Polędwiczkę mielemy, doprawiamy solą, pieprzem, posiekanymi ziołami i wyrabiamy z jajkiem. Faszerujemy wyluzowane udka, ładnie formujemy i zawijamy w folię spożywczą, a następnie w aluminiową. Odstawiamy do lodówki na dwie godziny, po czym odwijamy z folii i pieczemy w 120°C przez około półtorej godziny. Gotujemy klasyczne purée ziemniaczane (najpierw gotujemy ziemniaki, potem tłuczemy je, dodając 2 łyżki mleka i 100 g masła). Z warzyw wycinamy kulki, gwiazdki lub inne kształty i blanszujemy je. Na patelni rozpuszczamy 50 g masła, dodajemy miód i gotujemy, aż powstanie karmel. Wkładamy do karmelu warzywa i smażymy przez chwilę. Kurki namaczamy w zimnej, osolonej wodzie, czyścimy z piachu, następnie sparzamy w litrze gorącej wody z dodatkiem cukru, odcedzamy i obsmażamy na rozgrzanej reszcie masła, wraz z posiekanymi szalotkami. Doprawiamy solą i pieprzem. Udka podajemy z ziemniaczanym purée, wycinanymi warzywami oraz kurkami.

Zobacz więcej na temat:

Skomentuj:
Zaloguj się

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX