Składniki

  • 15 g świeżych drożdży
  • 60 ml ciepłej wody
  • 250 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka oliwy
  • mąka pszenna do posypania

 

Sos:

 

Sposób przygotowania

1. W miseczce przygotowujemy rozczyn: drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie, dodajemy 3 łyżki mąki, mieszamy i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce, nakrywając miskę ściereczką.

2. Resztę mąki przesiewamy. Do mąki dodajemy gotowy rozczyn, sól, oliwę i starannie wyrabiamy. Żeby ciasto nabrało właściwej konsystencji, trzeba je wyrabiać co najmniej 10 minut.

3. Z ciasta formujemy kulę, posypujemy mąką i odstawiamy na 2 godziny do wyrośnięcia. Rozgrzewamy piekarnik do maksymalnej temperatury (min. 250°C, bez nawiewu).

 

Fot. Jarosław Madejski

 

4. Robimy sos. Pomidory odsączamy z zalewy i kroimy w kostkę. Dodajemy oregano, łyżkę oliwy, czosnek, sól i pieprz. Starannie mieszamy.

5. Ciasto dzielimy na dwie części i toczymy przez 2-3 minuty okrągłym ruchem dwie kule. Po kilku minutach rozwałkowujemy na placki i smarujemy sosem.

6 Wierzch posypujemy po kolei 4 serami (Quattro Formaggi) lub układamy anchois i posypujemy mozzarellą (Napoletana). Pieczemy 10-15 minut.

 

Fot. Jarosław Madejski