Sk豉dniki

Spos鏏 przygotowania

Botwink dok豉dnie myjemy. M這de buraczki obieramy i 軼ieramy na tarce o grubych oczkach. υdygi botwinki siekamy, a li軼ie kroimy w poprzek na milimetrowe paseczki. Cebul drobno siekamy. W g喚bokim rondlu o pojemno軼i co najmniej 1,5 litra rozgrzewamy mas這 i szklimy na nim cebul. Dodajemy tarte buraczki i podsma瘸my p馧 minuty. Wrzucamy posiekane 這dygi botwinki i dusimy kolejne p馧 minuty (fot. 1).

Dodajemy li軼ie i dusimy jeszcze chwil. Taka kolejno嗆 dodawania sk豉dnik闚 jest wa積a - zaczynamy od najtwardszych cz窷ci botwiny, a ko鎍zymy na najdelikatniejszych. Botwiny nie mo積a d逝go dusi, gdy straci sw鎩 naturalny kolor. Dodajemy tyle wody, aby zakrywa豉 botwink, zagotowujemy i odstawiamy do ostygni璚ia (najlepiej w k徙ieli z lodowatej wody). Og鏎ki obieramy, przekrawamy wzd逝 na p馧. Je郵i nasiona s du瞠, usuwamy je 造瞠czk (fot. 2).

圭ieramy og鏎ki na tarce o grubych oczkach. Szczypior i koperek kroimy niezbyt drobno, rzodkiewki w p馧plasterki, czosnek siekamy. Przygotowane warzywa, zio豉 i czosnek mieszamy z uduszon botwink. Dodajemy zsiad貫 mleko oraz jogurt (fot.3).

Doprawiamy sol i pieprzem, odstawiamy do sch這dzenia. Podajemy z po堯wkami jajek przepi鏎czych i szyjkami rakowymi. Zamiast szyjek mo瞠my doda posiekane pieczone mi瘰o (np. ciel璚in) lub w璠zon ryb, a jajka przepi鏎cze zast徙i kurzymi.