Chłodnik na botwinie

Adam Chrząstowski
30.06.2015 13:28
A A A
Chłodnik na botwinie

Chłodnik na botwinie (Fot. BBS)

Jeśli chłodnik, to właśnie podczas wakacji. Adam Chrząstowski proponuje klasyczną litewską wersję, na botwince, z wyszukaną "wkładką" - przepiórczymi jajkami i szyjkami rakowymi

 

Składniki

 

 

Sposób przygotowania

Botwinkę dokładnie myjemy. Młode buraczki obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Łodygi botwinki siekamy, a liście kroimy w poprzek na milimetrowe paseczki. Cebulę drobno siekamy. W głębokim rondlu o pojemności co najmniej 1,5 litra rozgrzewamy masło i szklimy na nim cebulę. Dodajemy tarte buraczki i podsmażamy pół minuty. Wrzucamy posiekane łodygi botwinki i dusimy kolejne pół minuty (fot. 1).

 

Dodajemy liście i dusimy jeszcze chwilę. Taka kolejność dodawania składników jest ważna - zaczynamy od najtwardszych części botwiny, a kończymy na najdelikatniejszych. Botwiny nie można długo dusić, gdyż straci swój naturalny kolor. Dodajemy tyle wody, aby zakrywała botwinkę, zagotowujemy i odstawiamy do ostygnięcia (najlepiej w kąpieli z lodowatej wody). Ogórki obieramy, przekrawamy wzdłuż na pół. Jeśli nasiona są duże, usuwamy je łyżeczką (fot. 2).

 

Ścieramy ogórki na tarce o grubych oczkach. Szczypior i koperek kroimy niezbyt drobno, rzodkiewki w półplasterki, czosnek siekamy. Przygotowane warzywa, zioła i czosnek mieszamy z uduszoną botwinką. Dodajemy zsiadłe mleko oraz jogurt (fot.3).

 

Doprawiamy solą i pieprzem, odstawiamy do schłodzenia. Podajemy z połówkami jajek przepiórczych i szyjkami rakowymi. Zamiast szyjek możemy dodać posiekane pieczone mięso (np. cielęcinę) lub wędzoną rybę, a jajka przepiórcze zastąpić kurzymi.

Komentarze (10)
Zaloguj się
  • avatar

    Gość: gocha

    Oceniono 3 razy 3

    Chyba człowiek napisał czym można zastąpić te szyjki rakowe i jaja przepiórcze? O co w ogóle chodzi? Ktoś się poczuł w obowiązku jedzenia tego z szyjkami rakowymi? Ja mam zamiar skorzystać z przepisu, właśnie zakupiłam co potrzeba (bez dodatków) i zabieram się do pracy.

  • avatar

    Gość: pepe

    Oceniono 1 raz 1

    plantin to jakis zakompleksiony biedny fundamentalista w w fazie falszywego solidaryzowania sie z biednymi. Zaloze sie, ze zlamanego grosza nie daje na biednych,a haslami tworzy swoja osobe. Zal z takimi w ogole wchodzic w dyskusje

  • avatar

    Oceniono 8 razy -2

    wszystko ślicznie i smacznie Panie Adamie. Proszę tylko wytłumaczyć większej części naszego społeczeństwa, gdzie kupimy szyjki rakowe.
    I druga sprawa-jestem ciekaw, jaki jest koszt przygotowania prezentowanej potrawy. Ewentualnie, na ile wycenia Pan porcję tego smakołyku w swojej restauracji.
    Pytam serio.

  • avatar

    plantin

    Oceniono 18 razy -10

    Tiaaa, a codziennie do polskich szkół chodzi ok. 300 tysięcy dzieci bez śniadań i z miernymi szansami na obiad w domu. Jedyna szansa że dostaną coś ciepłego do jedzenia w szkole. A facet tu bredzi o szyjkach rakowych. To niemoralne, nawet by mi to przez gardło nie przeszło - choć w smaku pewnie doskonałe...

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX