(na ok. 1 kg serka)

 

Składniki

  • przynajmniej 3 litry krowiego mleka nieprzetworzonego
  • 2 łyżki serwatki
  • biała lniana ściereczka o wymiarach 70 cm x 70 cm

 

Sposób przygotowania

1. Mleko gotujemy, zdejmujemy z ognia i studzimy, mieszając łyżką wazową (mieszanie sprawi, że na wierzchu nie utworzy się kożuch). Gdy mleko będzie letnie, dodajemy serwatkę, wciąż mieszając. Przykrywamy garnek i umieszczamy go na najmniejszym palniku, który ustawiamy na możliwie najmniejszy płomień.

2. Bardzo delikatnie podgrzewamy mleko przez godzinę (powinno się zwarzyć). Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę z garnka i kroimy ścięte mleko nożem, aby serek oddzielił się od serwatki. Ustawiamy garnek na odrobinę większym ogniu i podgrzewamy kolejne 10 minut, uważając, aby mleko się nie zagotowało.

 

Fot. Jarosław Madejski


3. Zdejmujemy garnek z ognia. Ściereczkę zwilżamy i rozkładamy na dużej misce tak, aby brzegi tkaniny zwisały na zewnątrz. Ścięte mleko nakładamy łyżką wazową na środek tkaniny.

4. Zawiązujemy rogi ściereczki na skos. Wieszamy ją za związane końce, a pod spodem umieszczamy naczynie, do którego będzie ściekać serwatka.

 

Fot. Jarosław Madejski


5. Gdy większość płynu obcieknie, zdejmujemy ściereczkę, rozwiązujemy końce i bardzo mocno skręcamy je razem, aby docisnąć powstały twarożek i pozbyć się reszty serwatki. Zabezpieczamy tkaninę, aby się nie rozsupłała (np. przewiązując ją w paru miejscach tasiemką) i jeszcze raz wieszamy nad naczyniem.

6. Po mniej więcej 2 godzinach zdejmujemy ściereczkę, odwiązujemy twaróg i przekładamy go na czysty talerzyk. Otrzymany w ten sposób domowy serek najlepiej zjeść od razu - wtedy jest najsmaczniejszy. Jeśli zamierzamy go przechować do następnego dnia, powinniśmy go posolić (to zabezpieczy ser przed zepsuciem). Posolony twaróg może stać w lodówce 3-4 dni.

 

Fot. Jarosław Madejski

 

Jak w dym Chorwaci twaróg kładą.

Dobrze znany w Polsce biały serek w Chorwacji ma wiele wcieleń: na targu znajdziemy go w postaci jasno lub ciemnobrązowych krążków jest to twaróg wędzony. Powstaje najczęściej w niewielkich, przydomowych wędzarniach, gdzie po prostu kładzie się go na desce, na niższym lub wyższym poziomie, zależnie od tego, jak mocno ma być uwędzony. No a potem wystarczy już wpuścić w tunel wędzarni trochę dymu... Czasem przed uwędzeniem ser jest przyprawiany  papryką, ziołami, solą, pieprzem (mocno słony wędzony ser przypomina odrobinę krowią bryndzę). Posiadacze przydomowych wędzarni mogą spróbować skopiować ten pomysł. Przy okazji wyjaśniamy, że taką niewielką wędzarnię w ogródku lub na działce każdy może zrobić sam. Wystarczy wykopać tunel długości 2 m i szerokości 30 cm i pokryć go cegłami. U jednego wylotu robimy wgłębienie na palenisko, na drugim stawiamy beczkę bez dna. W środku beczki montujemy półki, na których będziemy układać wędzone smakołyki, lub haczyki przydatne do wędzenia np. wędlin i ryb. Kierunek kanału wędzarni powinien iść z wiatrem. W czasie wędzenia beczkę przykrywamy brezentem.

 

19.03.2005 CHORWACJA   - DO MAGAZYNU KUCHNIAWEDZONY TWAROGFOT. ADAM KOZAK / AGENCJA GAZETA PUBLIKACJA KUCHNIA NR 5 (123) - 5.2005SLOWA KLUCZOWE:ZYWNOSCZDJĘCIE DO WKŁADKI:PUBLIKACJA KUCHNIA NR 5 (123) - CZASOPISMA

Fot. Adam Kozak / Agencja Gazeta