Coq au vin

Adam Chrząstowski
25.04.2014 09:59
A A A
Coq au Vin

Coq au Vin (Fot. Jarosław Madejski)

Kogut w winie to klasyk, bez którego trudno sobie wyobrazić francuską kuchnię. Trudno jednak o jedynie słuszny przepis na coq au vin - we Francji jest ich chyba tyle, ile regionów winiarskich (bo zadziorny ptak lubi trunki z lokalnych winnic). U nas też będzie lekka wariacja: Adam Chrząstowski zastąpił trudno dostępne mięso koguta popularnym kurczakiem

(dla 5-6 osób)

 

Składniki

 

Marynata:

 

Dodatki:

  • 100 g masła
  • 6 łyżek oleju
  • 40 g mąki
  • sól
  • 250 g marynowanych cebulek
  • 1 łyżka cukru
  • pieprz, sól
  • 300 g małych pieczarek
  • 250 g plastrów wędzonego boczku

 

Sposób przygotowania

Kurczaka dzielimy na kawałki: piersi i udka na pół, oddzielnie skrzydełka. Przygotowujemy marynatę, mieszając jej składniki, zanurzamy w niej kawałki kurczaka i wstawiamy do lodówki na 12 godz. Dzięki marynowaniu w czerwonym winie mięso nasyci się jego aromatem, skruszeje i nabierze miękkości. Wyjmujemy kurczaka z marynaty, osuszamy (marynatę zachowujemy).

 

Fot. Jarosław Madejski


Obsmażamy w brytfannie lub na głębokiej patelni na maśle z olejem. Wrzucamy warzywa i zioła wyłowione z marynaty, smażymy 5 minut. Dodajemy mąkę i dusimy 2 minuty. Wlewamy płyn z marynaty, solimy i zagotowujemy. Przykrywamy i wstawiamy na 40 minut do piekarnika rozgrzanego do 220°C. W tym czasie wrzucamy na patelnię marynowaną cebulkę, zalewamy wodą i doprawiamy łyżką cukru, solą oraz pieprzem. Gotujemy do miękkości, aż woda odparuje. Pieczarki kroimy w ćwiartki, obsmażamy na maśle i dusimy, doprawiając do smaku. Kiedy woda z pieczarek odparuje, mieszamy je z cebulką. Bekon kroimy w paski, obsmażamy na skwarki i dodajemy do cebulek z pieczarkami.

 

Fot. Jarosław Madejski


Wyjmujemy kurczaka z brytfanny. Powstały płyn przecedzamy, warzywa przecieramy, a potem dodajemy do pieczarek z cebulkami i boczkiem. Wkładamy kurczaka do brytfanny, zalewamy mieszaniną warzywno-pieczarkową. Dusimy pod przykryciem 5 minut.

 

Fot. Jarosław Madejski

Zobacz także
  • Poulet au citron Szkoła gotowania: Poulet au citron
  • Pascha wielkanocna Pascha: krok po kroku
  • Trufle, praliny Jak zrobić pralinki
Komentarze (3)
Zaloguj się
  • humpbak

    Oceniono 3 razy 1

    "-Czy ten coq au vin to kura?
    - Kura, ale au vin."
    Małgorzata Musierowicz, Szósta Klepka. To jest dopiero klasyk!

  • humpbak

    Oceniono 3 razy 1

    "- Czy ten coq au vin to kura?
    - Kura, ale au vin"
    Małgorzata Musierowicz, Szósta Klepka. To jest dopiero klasyk!

  • Wawi Wawi

    Oceniono 1 raz -1

    Wielokrotnie jadłem to danie we francuskich restauracjach i zawsze mi smakowało, ale nigdy mi nie przyszło do głowy by je zrobić własnoręcznie. już niebawem się za nie zabiorę :)

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX

NAJCZĘŚCIEJ CZYTANE