Składniki

  • 3/4 kg tłustego twarogu
  • 1 laska wanilii
  • 100 ml 36% śmietanki
  • skórka z 1/2 pomarańczy
  • 50 g suszonej żurawiny
  • 100 g rodzynek
  • 40 g migdałów w płatkach
  • 50 g włoskich orzechów
  • 50 g pistacji
  • 6 żółtek
  • 350 g cukru pudru
  • 1/2 kostki miękkiego masła
  • bakalie do dekoracji

 

 

Sposób przygotowania

1. Miksujemy twaróg na gładką masę. Laskę wanilii rozcinamy wzdłuż i zagotowujemy w śmietance, odstawiamy do ostygnięcia. Wanilię wyjmujemy i odkładamy, a do śmietanki dodajemy posiekaną skórkę pomarańczową, żurawinę i rodzynki. Ponownie zagotowujemy i odstawiamy do ostygnięcia. Migdały, wyłuskane orzechy i pistacje prażymy na suchej patelni. Ubijamy żółtka z cukrem na puszystą masę, dodajemy wyskrobane ziarenka wanilii. Ciągle ubijając, dodajemy zmiksowany twaróg i kawałki masła.

 

2. Delikatnie łączymy masę twarogową, uprażone bakalie oraz śmietankę, mieszając drewnianą łyżką. Nakładamy masę na sitko wyściełane gęstą gazą.

 

3. Zawiązujemy jej końce i obciążamy talerzykiem, na którym stawiamy jeszcze np. naczynie z wodą (zdjęcie nr 3). Sitko z masą umieszczamy na naczyniu o podobnej wielkości i odstawiamy do lodówki na minimum 48 godzin. W tym czasie masa powinna dobrze się odsączyć. Odwijamy z gazy, odwracamy i dekorujemy bakaliami.