Okra - nie taka okropna

Olga Badowska
30.03.2012 , aktualizacja: 30.03.2012 14:09
A A A Drukuj
Okra

Okra (Fot. Shutterstock.com)

Z czym ją jeść, co można z niej przyrządzić, skąd pochodzi i kiedy okra smakuje najlepiej

Owoce okry (czyli ketmii) są długie, zielone i pokryte delikatnym meszkiem. Kształtem trochę przypominają chilli, ale spokrewnione są z hibiskusem. Do gotowania używa się niedojrzałych sztuk.



W Polsce dostaniecie najczęściej puszkowaną lub mrożoną okrę. Świeżej szukajcie w sklepach z azjatycką żywnością.



Smakiem przypomina mieszankę bakłażana i fasolki szparagowej. Najwięcej potraw z okrą jest w kuchniach azjatyckich i z południa USA. W tej ostatniej często pojawia się w gumbo, gęstej zupie z warzywami i mięsem.



Można ją smażyć, gotować i marynować. Po ugotowaniu staje się kleista. Nie zmienia to smaku dania, jedynie je zagęszcza. Jeśli nie odpowiada wam taka konsystencja, najlepiej okrę obtoczyć w mące kukurydzianej i usmażyć w głębokim tłuszczu – tak przygotowana nie będzie lepka. Japończycy smażą ją w tempurze i podają z sosem sojowym.



Jeśli chcecie ograniczyć lepkość okry, nie krójcie jej, tylko lekko natnijcie (łatwiej się udusi). Małe strąki można gotować w całości. Pomaga również dodanie do potrawy odrobiny octu lub soku z cytryny.

 

Świeżą okrę możecie trzymać w lodówce w papierowej torbie do 3 dni. Okra dobrze znosi zamrażanie. Trzeba ją zblanszować przez minutę, ostudzić pod zimną wodą, osuszyć, lekko naciąć każdy strąk wzdłuż i wrzucić do foliowej torebki. Powinna wytrzymać rok.

 

Może Francuz by się oburzył – ale spróbujcie dodać plasterki okry do ratatouille. Długo gotowana, świetnie komponuje się z duszonymi warzywami.


W sezonie zróbcie szaszłyki z pomidorów i okry. Zgrillują się w 8-10 minut. Pyszne z klasycznym winegretem.

Pikle z okry świetnie nadają się na przekąskę lub jako dodatek do sałatek.

Zagotujcie razem: 3 szklanki octu jabłkowego, szklankę wody, trochę płatków chilli, nasion kopru i gorczycy, 1,5 łyżki soli i łyżkę cukru. 1/2 kg strąków okry upchajcie do słoików, do każdego włóżcie po ząbku czosnku i zalejcie marynatą. Po 3 dniach pikle gotowe!



Dla oszczędnych: jeśli zostało wam 1/2 szklanki pestek okry, można je podprażyć na  patelni (10 minut), zemleć w młynku do kawy i... zaparzyć! Smakiem prawie nie odbiega od prawdziwej kawy.

Zobacz także

Zobacz więcej na temat:

Komentarze (13)
Zaloguj się
  • avatar

    Oceniono 5 razy 3

    Okra trujaca !!??,
    to chyba nie byloby juz Hindusow na Ziemi.
    Jes to jedno z najbardziej popularnych warzyw w Indiach.
    Jest dosyc specyficzna, ale przygotowana po indyjsku jest przepyszna.
    Bardzo wazne, czym mlodsze straki tym lepsze (nigdy przerosniete).
    I trzeba przekrajac bo okre nie tylko lubia smakosze, ale rowniez drobno-glistki.

  • avatar

    Gość: kostek

    Oceniono 7 razy 3

    Jadłem i strasznie mi toto smakowało. W Polsce - nie spotkałem.

  • avatar

    Oceniono 1 raz 1

    zeby okra sie nie kleila trzena ja po umyciu i pokrojeniu dobrze wysuszyc
    okra jest pyszna uduszona z pomidorami

  • avatar
  • avatar
  • avatar
  • avatar

    Oceniono 29 razy -15

    kawa z okry
    .......
    jakim trzeba byc debilem zeby cos takiego zalecać
    ja proponuje po wypiciu tej pseudokawy narobic na sitko i w ramach oszczędności zaparzyć z tego jeszcze herbaty

  • avatar

    Oceniono 42 razy -24

    żałosne sa te promocje nowych, wyszukiwanych na siłę potraw
    kazdy rozumny człowiek wie, ze powinno sie to jesć co rosnie w miejscu zamieszkania, tak jest przystosowane do warunków i genetyki . Nasi rodzice jedli tłuste kapusniaki, na zime smażyli często smalec ze skwarkami i objadali sie niezbyt chudymi żeberkami, w lecie zsiadłe mleko i świeze ziemniaki, bo organizm juz potrzebuje cos innego w ciepłe dni
    Zyli długo i nie było tylu zawałow sklerozy jak strasza nas dziś lekarze
    Wylewy, otyłośc i wysoki cholesterol to sprawa genetyki a nie jedzenia
    Jedzcie te świńskie zielska, chińskie grzyby i suschi a zobaczycie jak alergiczne niezdrowe i bez odporności beda wasze dzieci

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX

Konkurs

Perfekcyjnie tradycyjnie

Uwolnij swoją kulinarną kreatywność!