Kupicie go w dobrych delikatesach w formie dużych ?kiełbasek? i krążków.

  • Podajcie manouri na śniadanie z miodem akacjowym i tymiankiem albo podsmażcie na maśle garść boczniaków i kurek, doprawcie szałwią, posypcie pokruszonym serem i podprażonymi orzechami makadamia.


  • Zróbcie pastę do kanapek.

Zmiksujcie 200 g sera manouri ze szklanką jogurtu greckiego, doprawcie kuminem, sokiem z cytryny lub zielem angielskim. Możecie też posłodzić masę i podać ją z owocami.

  • Lekko natnijcie zielone winogrona (bezpestkowe), nadziejcie je kawałeczkami manouri. Skropcie oliwą i oprószcie pieprzem. Kapitalna przekąska na imprezę!


  • Zróbcie farsz do ravioli. Wymieszajcie 2 jajka, po łyżce posiekanej natki i tymianku cytrynowego, szczyptę gałki muszkatołowej. Dodajcie 450 g pokruszonego manouri. Jeśli farsz jest zbyt płynny, dodajcie 2 łyżki ugotowanych i rozgniecionych ziemniaków. Wystarczy do nadziania 400 g ciasta pierogowego.


  • W sezonie możecie  nadziać serem kwiaty cukinii. Połączcie 200 g pokruszonego manouri z 1 łyżką miodu i szczyptą mielonych goździków. Nadziejcie kwiaty, maczajcie je w cieście na tempurę i smażcie na złocisty kolor.


  • Pokrójcie manouri w kliny, obtoczcie w mące i żółtkach, a potem usmażcie na złoty kolor. Podawajcie z galaretką z pigwy albo dżemem żurawinowym.


  • Ten ser można również grillować. Grube plastry smażcie na patelni grillowej po 2 minuty z każdej strony. Świetnie łączy się z grillowaną papryką, cebulą i kaparami.


  • Manouri wyjątkowo dobrze smakuje ze słodkimi dodatkami i owocami. Dlatego sprawdzi się w niejednym deserze.


  • W rondelku gotujcie przez 15 minut: 1/2 kg malin (mogą być mrożone), ze 100 g cukru pudru, 5 łyżkami soku jabłkowego, 1 łyżką octu z czerwonego wina i szczyptą cynamonu. Podpieczcie 4 grube plastry sera w 160°C przez 5 minut i podawajcie z przestudzonym sosem.


  • Podgrzewajcie (6-7 minut) 1/2 litra czerwonego wina, 2 kawałki cynamonu, 5 listków mięty i 4 łyżki miodu gryczanego. Wrzućcie 10 suszonych fig przekrojonych na połówki i gotujcie na małym ogniu jeszcze 5 minut. Przykryjcie i odstawcie na pół godziny. Podawajcie z manouri pokrojonym na kawałki.


  • Ukręćcie sobie serowe lody.

Zmiksujcie 60 g manouri, 1/2 szklanki śmietanki 18% i 1/2 szklanki tłustego koziego mleka. Podgrzejcie jeszcze 1,5 szklanki koziego mleka, 1 szklankę kremówki i 1/2 szklanki cukru. Ubijcie 8 żółtek z 1/2 szklanki cukru. Kiedy mleko już prawie będzie wrzało, dodajcie odrobinę do żółtek, mieszając. Wlejcie żółtka do mleka i podgrzewajcie, aż masa zacznie gęstnieć, jakieś 10 minut. Mieszajcie cały czas! Dodajcie masę serową, przetrzyjcie przez sito. Schładzajcie w lodówce przez 3 godziny, a potem zamroźcie w maszynce do lodów.