(dla 4 osób)
Czas przygotowania: 35 min.

 

Składniki

  • 1 zielona papryka
  • 1 czerwona papryka
  • 5 dag masła
  • 1 łyżka stołowa oliwy z oliwek
  • 75 g cienko pokrojonego salami
  • 8 średnich jajek
  • sól
  • mielony czarny pieprz
  • 120 g startego żółtego sera
  • listki sałaty do dekoracji

 

Sposób przygotowania

1. Umyte i przekrojone wzdłuż na pół papryki czyścimy z gniazd nasiennych, usuwamy białe błony i tniemy paprykę wzdłuż na szerokie pasy. Następnie kroimy je w poprzek na cienkie paseczki. Na patelni podgrzewamy masło i oliwę. Wrzucamy paprykę i smażymy 8-10 min (aż zmięknie), od czasu do czasu mieszając.

 

2. Plastry salami przecinamy na pół, składamy po kilka naraz, a następnie kroimy w paski i wrzucamy na patelnię z papryką. Całość dokładnie mieszamy i smażymy jeszcze parę minut.

 

3. Widelcem ubijamy jajka z solą i pieprzem. Wlewamy je na patelnię i dokładnie mieszamy z papryką i salami drewnianą łyżką. Smażymy, nie mieszając, 3-5 min, aż większość jajek się zetnie.

 

4. Sprawdzamy, czy omlet jest gotowy, unosząc jego brzeg szerokim nożem. Na spodzie powinien mieć złoty kolor, a z wierzchu być niedosmażony.

 

5. Wtedy zdejmujemy patelnię z ognia i posypujemy omlet startym serem. Wstawiamy pod gorący grill i zapiekamy 2-3 min, aż na wierzchu pojawią się pęcherzyki, a ser się zarumieni. Omlet podajemy na ciepło lub zimno, pokrojony na trójkąty i przybrany liśćmi sałaty.



Przepis: Maja Zawistowska  Wykonanie potrawy: Paweł Kałuski  Stylizacja i zdjęcia: Jarosław Madejski