(na 1,5 kg pasztetu)

Składniki

  • 700 g udźca z dzika
  • 150 g podgardla
  • 200 g wątroby wieprzowej
  • 2 duże cebule
  • liście laurowe
  • po 5 ziaren ziela angielskiego i owoców jałowca
  • 1/2 bułki wrocławskiej
  • 100 g masła
  • po 50 g marynowanych podgrzybków i ogórków konserwowych
  • gałązka rozmarynu
  • jajka
  • gałka muszkatołowa
  • sól
  • pieprz
  • 200 g boczku
  • 1/2 słoiczka żurawiny
  • 2 łyżki bułki tartej

 

 

Sposób przygotowania:


1. Każde z trzech mięs kroimy w dwucentymetrową kostkę. Oddzielnie kroimy na ćwiartki obrane cebule. Pokrojoną wątrobę odkładamy na bok.

 

2. Udziec i podgardle podsmażamy. Dodajemy podsmażoną cebulę, sól, pieprz i resztę przypraw. Dusimy na wolnym ogniu do miękkości. Wkładamy wątrobę, zagotowujemy.
Dodajemy bułkę, studzimy.

 

3. Tak przygotowane mięso mielemy dwa razy, dodając na przemian masło, ogórki konserwowe, marynowane podgrzybki i listki rozmarynu.

 

4. Do masy dodajemy jajka, sól, pieprz i gałkę. Formy (o poj. 1 l) wykładamy plastrami
boczku. Smarujemy żurawiną wymieszaną z bułką tartą.

 

5. Do tak przygotowanych foremek nakładamy masę. Wierzch posypujemy rozmarynem. Pieczemy w temperaturze 160°C przez 40 minut. Studzimy.

 

 

Rady Ani:


Mięso i cebulę (patrz: etap 2) podsmażamy bardzo mocno. Dobrze jest na koniec smażenia podlać patelnię wodą, zachowamy wtedy cały smak. Wątroby natomiast nie wolno  przegotować. Ważnym składnikiem jest bułka wrocławska - dzięki zbitej formie wchłania sos z gotowania mięsa. Podsmażone z bułką składniki najlepiej odstawić na noc, mięso będzie miękkie i delikatne. Nie żałujmy przypraw, bo podczas pieczenia są wchłaniane przez mięso.

 

 

*Anna Martynowska - laureatka II edycji naszego plebiscytu "Kucharz - odkrycie roku", szefowa kuchni warszawskiej restauracji Oregano

Zdjęcie Florina Keksówka SYNTHIA 32x13cm 24815 Zdjęcie Silit Keksówka zamykana 637297 Zdjęcie Tadar Keksówka silikonowa FIOLETOWA 75542
Florina Keksówka SYNTHIA 32... Silit Keksówka zamykana 637... Tadar Keksówka silikonowa F...
źródło: Okazje.info